dc.contributor.advisor |
Čermák, Roman
|
|
dc.contributor.author |
Knotková, Monika
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-08T17:12:19Z |
|
dc.date.available |
2013-10-08T17:12:19Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22562
|
|
dc.description.abstract |
Iontové kapaliny používané pro rozpouštění celulózy získávají v posledních letech rostoucí pozornost, ale množství odborných článků zabývajících se použitím iontových kapalin pro škrob je stále omezené. V této práci bylo použito třináct iontových kapalin s odlišnými kationty a anionty pro rozpouštění škrobu. Rozpouštění kukuřičného, pšeničného a kasavového škrobu pomocí iontových kapalin založených na imidazoliu, amoniu, fosfoniu a choliniu bylo kvalitativně studováno a porovnáno s želatinačním procesem ve vodě. Přítomnost vody v systému iontová kapalina ? škrob, byla zkoumána v závislosti na teplotě, při které nastalo rozpouštění. Byly použity iontové kapaliny s kationty jako 1-butyl-3-methylimidazolium, N, N ? dimethyl ? N - (2-hydroxyethyl) amonium, trihexyl (tetradecyl) fosfonium, 1-ethyl-3-methylimidazolium, propylcholinium, trimethylbutylamonium a anionty jako levulinát, acetát, methyl fosfit, dimethyl fosfát, methyl sulfát, chlorid, tetrachloroaluminát, bis (trifluoromethansulfonyl) imid, ethylsulfát, triflát. Rozpustnost škrobu byla zkoumána pomocí optického mikroskopu s vyhřívaným stolkem. U iontových kapalin, ve kterých byl škrob rozpustný, byla určena hustota, viskozita a tepelné vlastnosti. Entalpie rozpouštění kukuřičného škrobu v 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfitu byla zkoumána pomocí mikro diferenciálního skenovacího kalorimetru. Reologické vlastnosti 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfitu a směsi 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfit - kukuřičný škrob a 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfit - kukuřičný škrob - voda byly zkoumány pomocí reometru. |
cs |
dc.format |
60 s. (62 776 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
2808796 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
en |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
iontová kapalina
|
cs |
dc.subject |
škrob
|
cs |
dc.subject |
rozpouštění
|
cs |
dc.subject |
hustota
|
cs |
dc.subject |
viskozita
|
cs |
dc.subject |
tepelné vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
reologické vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
entalpie rozpouštění
|
cs |
dc.subject |
želatinace
|
cs |
dc.subject |
diferenciální skenovací kalorimetr
|
cs |
dc.subject |
optický mikroskop
|
cs |
dc.subject |
ionic liquid
|
en |
dc.subject |
starch
|
en |
dc.subject |
dissolution
|
en |
dc.subject |
density
|
en |
dc.subject |
viscosity
|
en |
dc.subject |
thermal properties
|
en |
dc.subject |
rheological properties
|
en |
dc.subject |
enthalpy of dissolution
|
en |
dc.subject |
gelatinization
|
en |
dc.subject |
differential scanning calorimetry
|
en |
dc.subject |
optical microscopy
|
en |
dc.title |
Solvation of Starch by Ionic Liquid |
cs |
dc.title.alternative |
Solvation of Starch by Ionic Liquid. |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Polášková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2012-09-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
Ionic liquids (ILs) utilized for cellulose dissolution have gained increasing attention in recent years, but the number of the reports using ILs for starch is still limited. In this study, thirteen ionic liquids with different cations and anions were used to dissolution of starch. Solvation of corn, wheat and cassava starch by ionic liquids based on imidazolium, ammonium, phosphonium and cholinium was qualitatively studied and compared with gelatinization process in water. Presence of water in the system ionic liquid ? starch was also examined in dependence of temperature at which dissolution occurred. Ionic liquids with cations as 1-butyl-3-methylimidazolium, N, N ? dimethyl ? N -(2-hydroxyethyl) ammonium, trihexyl (tetradecyl) phosphonium, 1-ethyl-3- methylimidazolium, propylcholinium, trimethylbutylammonium and anions as levulinate, acetate, methyl phosphite, dimethyl phosphate, methyl sulfate, chloride, tetrachloroaluminate, bis (trifluoromethanesulfonyl) imide, ethylsulfate, triflate were used. Solubility of starch was investigated by optical microscope using the hot stage system. Density, viscosity and thermal properties of some ionic liquids capable to dissolve the starch were examined. Enthalpy of dissolution of corn starch in 1-butyl-3-methylimidazolium methyl phosphite was examined by micro differential scanning calorimetry. Rheological properties of 1-butyl-3-methylimidazolium methyl phosphite and mixture 1-butyl-3-methylimidazolium methyl phosphite - corn starch and 1-butyl-3-methylimidazolium methyl phosphite - corn starch - water were examined by rheometer. |
en |
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/141
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
27463
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-08-24 |
|