Solvation of Starch by Ionic Liquid

DSpace Repository

Language: English čeština 

Solvation of Starch by Ionic Liquid

Show simple item record

dc.contributor.advisor Čermák, Roman
dc.contributor.author Knotková, Monika
dc.date.accessioned 2013-10-08T17:12:19Z
dc.date.available 2013-10-08T17:12:19Z
dc.date.issued 2012-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22562
dc.description.abstract Iontové kapaliny používané pro rozpouštění celulózy získávají v posledních letech rostoucí pozornost, ale množství odborných článků zabývajících se použitím iontových kapalin pro škrob je stále omezené. V této práci bylo použito třináct iontových kapalin s odlišnými kationty a anionty pro rozpouštění škrobu. Rozpouštění kukuřičného, pšeničného a kasavového škrobu pomocí iontových kapalin založených na imidazoliu, amoniu, fosfoniu a choliniu bylo kvalitativně studováno a porovnáno s želatinačním procesem ve vodě. Přítomnost vody v systému iontová kapalina ? škrob, byla zkoumána v závislosti na teplotě, při které nastalo rozpouštění. Byly použity iontové kapaliny s kationty jako 1-butyl-3-methylimidazolium, N, N ? dimethyl ? N - (2-hydroxyethyl) amonium, trihexyl (tetradecyl) fosfonium, 1-ethyl-3-methylimidazolium, propylcholinium, trimethylbutylamonium a anionty jako levulinát, acetát, methyl fosfit, dimethyl fosfát, methyl sulfát, chlorid, tetrachloroaluminát, bis (trifluoromethansulfonyl) imid, ethylsulfát, triflát. Rozpustnost škrobu byla zkoumána pomocí optického mikroskopu s vyhřívaným stolkem. U iontových kapalin, ve kterých byl škrob rozpustný, byla určena hustota, viskozita a tepelné vlastnosti. Entalpie rozpouštění kukuřičného škrobu v 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfitu byla zkoumána pomocí mikro diferenciálního skenovacího kalorimetru. Reologické vlastnosti 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfitu a směsi 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfit - kukuřičný škrob a 1-butyl-3-methylimidazolium methyl fosfit - kukuřičný škrob - voda byly zkoumány pomocí reometru. cs
dc.format 60 s. (62 776 znaků) cs
dc.format.extent 2808796 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject iontová kapalina cs
dc.subject škrob cs
dc.subject rozpouštění cs
dc.subject hustota cs
dc.subject viskozita cs
dc.subject tepelné vlastnosti cs
dc.subject reologické vlastnosti cs
dc.subject entalpie rozpouštění cs
dc.subject želatinace cs
dc.subject diferenciální skenovací kalorimetr cs
dc.subject optický mikroskop cs
dc.subject ionic liquid en
dc.subject starch en
dc.subject dissolution en
dc.subject density en
dc.subject viscosity en
dc.subject thermal properties en
dc.subject rheological properties en
dc.subject enthalpy of dissolution en
dc.subject gelatinization en
dc.subject differential scanning calorimetry en
dc.subject optical microscopy en
dc.title Solvation of Starch by Ionic Liquid cs
dc.title.alternative Solvation of Starch by Ionic Liquid. en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Polášková, Martina
dc.date.accepted 2012-09-04
dc.description.abstract-translated Ionic liquids (ILs) utilized for cellulose dissolution have gained increasing attention in recent years, but the number of the reports using ILs for starch is still limited. In this study, thirteen ionic liquids with different cations and anions were used to dissolution of starch. Solvation of corn, wheat and cassava starch by ionic liquids based on imidazolium, ammonium, phosphonium and cholinium was qualitatively studied and compared with gelatinization process in water. Presence of water in the system ionic liquid ? starch was also examined in dependence of temperature at which dissolution occurred. Ionic liquids with cations as 1-butyl-3-methylimidazolium, N, N ? dimethyl ? N -(2-hydroxyethyl) ammonium, trihexyl (tetradecyl) phosphonium, 1-ethyl-3- methylimidazolium, propylcholinium, trimethylbutylammonium and anions as levulinate, acetate, methyl phosphite, dimethyl phosphate, methyl sulfate, chloride, tetrachloroaluminate, bis (trifluoromethanesulfonyl) imide, ethylsulfate, triflate were used. Solubility of starch was investigated by optical microscope using the hot stage system. Density, viscosity and thermal properties of some ionic liquids capable to dissolve the starch were examined. Enthalpy of dissolution of corn starch in 1-butyl-3-methylimidazolium methyl phosphite was examined by micro differential scanning calorimetry. Rheological properties of 1-butyl-3-methylimidazolium methyl phosphite and mixture 1-butyl-3-methylimidazolium methyl phosphite - corn starch and 1-butyl-3-methylimidazolium methyl phosphite - corn starch - water were examined by rheometer. en
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/141 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Materials Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 27463
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-08-24


Files in this item

Files Size Format View
knotková_2012_bp.pdf 2.678Mb PDF View/Open
knotková_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account