dc.contributor.advisor |
Velichová, Helena
|
|
dc.contributor.author |
Čechová, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-08T14:21:22Z |
|
dc.date.available |
2013-10-08T14:21:22Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22491
|
|
dc.description.abstract |
Biogenní aminy bývají často přítomny v pivech. Jejich přítomnost v alkoholických nápojích může představovat závažné riziko pro zdraví konzumentů. Diplomová práce byla zaměřena na monitoring obsahu biogenních aminů v 99 alkoholických lahvových pivech vyrobených v České republice a dostupných v běžné obchodní síti. Obsah biogenních aminů byl monitorován pomocí HPLC po předchozí derivatizací dansylchloridem bezprostředně po zakoupení a na konci doby použitelnosti. Biogenní aminy byly detekovány u všech tes-tovaných piv s výjimkou jednoho vzorku. Jejich celkové množství v analyzovaných pivech dosáhlo maximální hodnoty 316,8 mg/l. V žádném z testovaných piv nebyl detekován his-tamin. U většiny piv (97 %) došlo během chladírenského skladování ke zvýšení celkového množství biogenních aminů. Obsah biogenních aminů může u piv na konci doby použitel-nosti, dosahovat hodnot, které by mohly u některých osob způsobit zdravotní komplikace. |
cs |
dc.format |
76 stran |
cs |
dc.format.extent |
1598050 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
lahvové pivo
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
skladování
|
cs |
dc.subject |
bottled beer
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
storage
|
en |
dc.title |
Monitoring obsahu biogenních aminů v lahvovaných pivech v ČR |
cs |
dc.title.alternative |
Monitoring of Biogenic Amines Content in Bottled Beers in the Czech Republic |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Matoulková, Dagmar |
|
dc.date.accepted |
2012-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The presence of biogenic amines in beer is frequent. Their presence in alcoholic beverages can represent a serious risk for consumers' health. This diploma thesis was focused on the monitoring of biogenic amine content in 99 samples of alcoholic bottled beer produced and available in the commercial network in the Czech Republic. The biogenic amine content was determined by the means of HPLC with precolumn derivatization by dansylchloride. The detection was realized immediately after the purchase of the samples and at the end of the shelf life. Biogenic amines were detected for all tested beers except for one sample. The total amount of these substances in the analyzed beers achieved the maximal value of 316.8 mg/l. No histamine was determined in beer samples. In majority of cases of tested beers (97%) during refrigerated storage the increase of total amounts of biogenic amines were occurred. The biogenic amine content in the samples of beer at the end of shelf life can achieve the values which could cause the health complications of some individuals. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
24351
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|