Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb

DSpace Repository

Language: English čeština 

Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Šrámková, Kamila
dc.date.accessioned 2013-10-08T13:33:10Z
dc.date.available 2013-10-08T13:33:10Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22459
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá charakteristikou biogenních aminů, popisem jejich vzniku a proměn během technologických procesů, jako je zpracování, skladování ryb a výroba produktů z nich. Dále se tato práce zabývá toxikologickými aspekty pro člověka a zabránění jejich vzniku. Hlavním cílem diplomové práce je stanovení biogenních aminů (putrescin, spermin, spermidin, kadaverin, tyramin, histamin) ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb. Stanovené obsahy biogenních aminů v jednotlivých vzorcích svaloviny ryb nebyly detekovány v množstvích, které by mohly negativně ovlivnit zdraví spotřebitele, a to po celou dobu experimentu. Nejvyšší obsah byl naměřen u putrescinu, dále u kadaverinu, spermidinu, tyraminu a nakonec sperminu. Histamin byl detekován ve velmi nízkých množstvích. Žádný ze vzorků nepřekročil limity určené legislativou. cs
dc.format 74 s. cs
dc.format.extent 2017525 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Biogenní aminy cs
dc.subject ryby cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject Biogenic amines en
dc.subject fish en
dc.subject HPLC en
dc.title Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb cs
dc.title.alternative Biogenic Amine Content in the Muscle of Refrigerated Freshwater Fish en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2012-06-05
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the characteristics of biogenic amines, a description of their origin and changes during technological processes such as processing, storage and fish production of the products from them. Furthermore, this work deals with toxicological aspects for human and preventing their occurrence. The main target of the thesis is to determine biogenic amines (putrescine, spermine, spermidine, cadaverine, tyramine, histamine) in the muscle of selected chilled freshwater fish. Set contents of biogenic amines in fish muscle samples of each were detected in quantities that could adversely affect the health of consumers, and throughout the experiment. The highest content was measured with putrescine, next cadaverine, spermidine, tyramine and finally spermine. Histamine was detected in very low quantities. None of the samples exceed the limits specified by legislation. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25585
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
šrámková_2012_dp.pdf 1.924Mb PDF View/Open
šrámková_2012_vp.pdf 126.6Kb PDF View/Open
šrámková_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account