dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Adamcová, Gabriela
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-08T01:25:52Z |
|
dc.date.available |
2013-10-08T01:25:52Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22205
|
|
dc.description.abstract |
Biogenní aminy přítomné v potravinách mohou představovat závažné riziko pro zdraví konzumentů. Biogenní aminy bývají velmi často přítomny v potravinách fermentovaných. Mezi takovéto potraviny patří i fermentované mléčné výrobky. Tato práce byla zaměřena na monitoring obsahu biogenních aminů v těchto výrobcích dostupných na českém trhu. Vzorky byly připraveny derivatizací s dansylchloridem a analyzovány pomocí vysoko-účinné kapalinové chromatografie. Ve většině vzorků byl detekován tyramin. Druhým nej-častějším biogenním aminem byl putrescin, v několika vzorcích byl přítomen i kadaverin, spermidin a spermin. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích (0,14 ? 29,43 mg/kg) nepředstavuje ohrožení zdraví. |
cs |
dc.format |
64 s. |
cs |
dc.format.extent |
2028930 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mléčné výrobky
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
tyramin
|
cs |
dc.subject |
putrescin
|
cs |
dc.subject |
dairy products
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
tyramine
|
en |
dc.subject |
putrescine
|
en |
dc.title |
Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR |
cs |
dc.title.alternative |
Monitoring of the Biogenic Amines Content in Selected Fermented Dairy Products in the Czech Republic |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lorencová, Eva |
|
dc.date.accepted |
2012-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
Biogenic amines in foods may represent a serious risk to consumer's health. Biogenic amines are found in fermented foods very often. Fermented dairy products belong to such foods. This work focuses on monitoring of the biogenic amines content in fermented dairy products in the Czech Republic. Samples were prepared by derivatization with dansylchlo-ride and analyzed by high performance liquid chromatography. Tyramine was detected in most samples. The second most frequent biogenic amine was putrescine, in several samples was also present cadaverine, spermidine and spermine. The amount of biogenic amines contained in the tested products (0.14 - 29.43 mg/kg) does not constitute a health hazard. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25500
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|