Lidský mikrobiom

DSpace Repository

Language: English čeština 

Lidský mikrobiom

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Hájková, Romana
dc.date.accessioned 2013-10-07T15:00:15Z
dc.date.available 2013-10-07T15:00:15Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21888
dc.description.abstract Cílem Projektu lidského mikrobiomu je určit, zda má změna ve složení mikrobiomu souvis-lost se zdravotním stavem lidí. Pro dosažení tohoto cíle je nutné využít nejmodernější tech-nologie, výpočetní techniku a zejména metody sekvenace DNA. Tato práce se zabývá cel-kovou charakteristikou HMP, jeho hlavními prioritami a sekvenačními metodami. Metage-nomické přístupy jsou využívány k identifikaci funkčních vlastností mikrobiomu. Díky těmto metodám a přístupům se objevují stále nové geny a proteiny pro jednotlivé mik-robiální kmeny. Již jsou publikovány souvislosti mezi změnami střevního a kožního mik-robiomu v rámci prostorového a časového měřítka. Budoucí kroky projektu by mohly směřovat k lepšímu porozumění otázek týkajících se vztahu mezi mikrobiálním společen-stvím a jeho hostitelem. cs
dc.format 50 s. (73 968 znaků). cs
dc.format.extent 1331723 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject 16S rDNA cs
dc.subject mikrobiom cs
dc.subject HMP cs
dc.subject metagenomika cs
dc.subject sekvencování cs
dc.subject 16S rDNA en
dc.subject microbiome en
dc.subject HMP en
dc.subject metagenomics en
dc.subject sequencing en
dc.title Lidský mikrobiom cs
dc.title.alternative Human Microbiome Project en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2012-06-11
dc.description.abstract-translated Goal of the Human Microbiome Project is to determine, whether the change of microbiome structure is related to human health state. To achieve this goal it is necessary to use the la-test technologies, computing techniques and especially the latest DNA sequence methods. This thesis deals with overall HMP characteristic, its main priorities and sequence methods. Metagenomic approaches are used for the identification of microbiome functional attributes. Thanks to these methods and approaches new genes and proteins of particular microbial strains are revealing. The relations between changes of gut and skin microbiome within space and time measures are already published. Future project's steps might lead to the better understanding of issues regarding the relationship between microbial community and its host. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18591 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25751
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
hájková_2012_bp.pdf 1.270Mb PDF View/Open
hájková_2012_vp.doc 92Kb Microsoft Word View/Open
hájková_2012_op.doc 92Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account