Sledování produkce enterotoxinu Staphylococcus aureus v kozím sýru

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování produkce enterotoxinu Staphylococcus aureus v kozím sýru

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Janštová, Bohdana
dc.date.accessioned 2013-10-07T12:40:10Z
dc.date.available 2013-10-07T12:40:10Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21846
dc.description.abstract V této práci byla sledována produkce stafylokokového enterotoxinu a množství bakterií Staphylococcus aureus v kozím sýru. Staphylococcus aureus byl zaočkován v různých fázích standardní výroby čerstvého kozího sýra. Nebyla zaznamenána žádná produkce enterotoxinu, ale byl zjištěn mírný rozdíl v počtech S. aureus v závislosti na koncentraci startovací kultury a skladovací teplotě. Dále byl experiment zopakován u vzorků bez přídavku startovací kultury. Zde byl růst S. aureus intenzivnější, než u vzorků standardních sýrů, a to v závislosti na teplotě skladování. Produkce enterotoxinu byla zjištěna při dosažení počtu 7 log KTJ.g-1. Použitá metoda stanovení ELFA je pro stanovení produkce enterotoxinů vhodná, ale finančně nákladná. Výsledky poukazují na velký význam kontroly úrovně po-čáteční kontaminace syrového mléka a pasterace, nutnost eliminace sekundární kontaminace, použití správného výrobního postupu, monitorování průběhu kyselosti sýrů a nutnost dodržení stanovených skladovacích teplot sýrů. Počet S. aureus nemusí správně indikovat přítomnost stafylokokových enterotoxinů, proto je nutná také kontrola jejich produkce. cs
dc.format 87 s. (126805 znaků bez mezer) cs
dc.format.extent 6066309 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Staphylococcus aureus cs
dc.subject stafylokokové enterotoxiny cs
dc.subject ELFA cs
dc.subject kozí sýr cs
dc.subject Staphylococcus aureus en
dc.subject staphylococcal enterotoxins en
dc.subject method ELFA en
dc.subject goat cheese en
dc.title Sledování produkce enterotoxinu Staphylococcus aureus v kozím sýru cs
dc.title.alternative Monitoring of Staphylococcus aureus Enterotoxin Production in Goat Cheese en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Holko, Ivan
dc.date.accepted 2012-06-04
dc.description.abstract-translated The aim of this work was observing staphylococcal enterotoxin production and number Staphylococcus aureus in goat cheese. Staphylococcus aureus was innoculated in the various stages of standard fresh goat cheese production. Production of enterotoxin was not detected, but it was detected the small diference number of Staphylococcus aureus depending on the concentration of starter culture and storage temperature. The experiment was also repeated at the samples without addition of starter culture. Growth of Stapylococcus aureus was more intense than in standard cheese. It depended on storage temperature. Production of enterotoxin was detected at the number 7 log KTJ.g-1. ELFA method used for determining the production of enterotoxins seems suitable, but expensive. The result of this work shows the importance of controll point of initial contamination of raw milk and pasteurization. It is also necessary to eliminate secondary contamination, use proper manufacturing process, monitore the acidity and the need of specified storage temperature of cheese. Numbers of S. aureus may not indicate the presence of staphylococcal enterotoxins, so it is also necessary to control their production. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25496
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
janštová_2012_dp.pdf 5.785Mb PDF View/Open
janštová_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
janštová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account