dc.contributor.advisor |
Humpolíček, Petr
|
|
dc.contributor.author |
Majkusová, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T12:04:28Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T12:04:28Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21811
|
|
dc.description.abstract |
Blahodárné účinky střídmé konzumace vína souvisejí s obsahem a složením polyfenolic-kých látek. Jejich antioxidační a protinádorové účinky byly mnohokrát prokázány v růz-ných studiích. Cílem diplomové práce bylo sledovat vlivy polyfenolů extrahovaných z révy vinné na proliferační aktivitu nádorových a imortalizovaných buněk. Antiproliferační efekt byl hodnocen in vitro za použití různých koncentrací polyfenolických extraktů (1, 5, 10, 25 a 50 ?g/ml). Studovány byly tři odrůdy révy vinné (Burgunda modrá, Frankovka a Morav-ský muškát) a tři typy buněčných linií (HaCaT, HepG2, NIH/3T3). Proliferace buněčných linií byla vyhodnocena pomocí MTT testu a detekce apoptózy byla provedena za použití průtokové cytometrie. |
cs |
dc.format |
95 s. |
cs |
dc.format.extent |
1756607 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Proliferace
|
cs |
dc.subject |
polyfenolické látky
|
cs |
dc.subject |
buněčná linie
|
cs |
dc.subject |
antioxidant
|
cs |
dc.subject |
Proliferation
|
en |
dc.subject |
polyphenolic substances
|
en |
dc.subject |
cell lines
|
en |
dc.subject |
antioxidant
|
en |
dc.title |
Polyfenoly ve víně a jejich vliv na buněčnou smrt. |
cs |
dc.title.alternative |
Wines Polyphenols and their Impact on Cell Death |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mlček, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2012-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
Beneficial effects of moderate wine consumption are related to the content and compositi-on of polyphenolic substances. Their antioxidant and anticancer effects have been demon-strated in various studies for many times. The aim of this thesis was to determine the ef-fects of polyphenols extracted from the grapes on the proliferative activity of tumor and immortalized cells. Antiproliferative effect was evaluated in vitro using different concent-rations of polyphenolic extracts (1, 5, 10, 25 a 50 ?g/ml). The three grapes varieties (Blue Burgundy, Lemberger and Moravian Muscat) and three types of cell lines (HaCaT, HepG2, NIH/3T3) were studied. The cell proliferation was evaluated using the MTT assay and de-tection of apoptosis was performed using flow cytometry. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25540
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2012-05-02 |
|