dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Tomášová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T11:02:05Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T11:02:05Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21763
|
|
dc.description.abstract |
Escherichia coli se taxonomicky řadí do čeledi Enterobacteriaceae, jedná se o fakultativně anaerobní, gramnegativní tyčinky. E. coli slouží jako modelový mikroorganismus pro biochemické, genetické a fyziologické studie, je také důležitým indexovým a indikátorovým mikroorganismem. Hraje velmi důležitou roli v molekulární biologii, byly na ní objasněny základní aspekty regulace genové exprese. Cílem praktické části práce bylo izolovat bakteriální kmeny z potravin a u kmenů určených jako E. coli stanovit citlivost na antibiotika, produkci kolicinů a provést rozřazení do fylogenetických skupin (A, B1, B2, D). Z celkem 78 zkoumaných vzorků potravin bylo izolováno celkem 21 kmenů E. coli. Výsledky fylogenetické analýzy ukázaly, že 50 % kmenů patřilo do fylogenetické skupiny A, 45 % do skupiny B1, 5% do skupiny B2 a do skupiny D nebyl zařazen žádný kmen. Při vyšetření citlivosti na antibiotika bylo zjištěno, že všechny kmeny byly odolné alespoň vůči jednomu antibiotiku, v 84 % případů se dokonce jednalo o multirezistenci. Produkce kolicinů byla prokázána u dvou kmenů. |
cs |
dc.format |
95 s. (130 063) |
cs |
dc.format.extent |
2283484 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
fylogenetické skupiny
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
antibiotická rezistence
|
cs |
dc.subject |
kolici-ny
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
phylogenetic groups
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.subject |
antibiotic resistance
|
en |
dc.subject |
colicins
|
en |
dc.title |
Rozdělení kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin do fylogenetických skupin |
cs |
dc.title.alternative |
Distribution of Escherichia coli Isolated from Food to Phylogenetic Groups |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vltavská, Pavlína |
|
dc.date.accepted |
2012-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
Escherichia coli taxonomically belongs to the family Enterobacteriaceae, it is an anaerobe facultative, Gram-negative, rod-shaped bacterium. E. coli is a model organism for biochemical, genetic and physiological studies, and it is also an important index and indicator microorganism. It plays a very important role in molecular biology - the basic aspects of gene regulation have been elucidated on E. coli. The aim this work was to isolate bacterial strains from food. Among determined E. coli strains assess the sensitivity to antibiotics, colicin production and classiry them into phylogenetic groups (A, B1, B2, D). From a total of 78 food samples examined were gained a total of 21 E. coli. Results of phylogenetic analysis showed that 50% of strains belonged to phylogenetic group A, 45% to group B1, 5% to group B2, and none to group D. Antibiotic susceptibility testing revealed that all strains were resistant to at least one antibiotic, while 84.2% of all cases were multi-drug resistant. Production of colicin was demonstrated in two strains. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25532
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-02 |
|