dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Krpatová, Věra
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T10:15:05Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T10:15:05Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21745
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo připravit karboxymethyl chitin glukanový komplex. Pro jeho přípravu bylo využito mycelium vyšší houby Schizophyllum commune. Z mycelia byl izolován chitin-glukanový komplex, který je znám díky své biologické aktivitě a sorpčním vlastnostem. Komplex nachází uplatnění ve farmaceutickém, kosmetickém průmyslu a potravinářství. Po karboxymethylaci bylo dosaženo nejen očekávaného zlepšení nasáklivosti a zgelovatění kopolymeru, ale zvýšila se i schopnost absorpce měďnatých iontů a to trojnásobně. V práci je popsána submerzní kultivace S. commune, charakterizace chitin-glukanového komplexu a je sledován vliv podmínek karboxymethylace. Produkt byl charakterizován na základě fyzikálních vlastností. |
cs |
dc.format |
64 s. (85 310 znaků) |
cs |
dc.format.extent |
26422203 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Schizophyllum commune
|
cs |
dc.subject |
glukany
|
cs |
dc.subject |
chitin/chitosan-glukanový komplex
|
cs |
dc.subject |
karboxymethylace
|
cs |
dc.subject |
Schizophyllum commune
|
en |
dc.subject |
glucanes chitin/chitosan glucan complex
|
en |
dc.subject |
carboxymethylation
|
en |
dc.title |
Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune |
cs |
dc.title.alternative |
Preparation of carboxymethyl chitin-glucan complex from Schizophyllum commune |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Míšková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2012-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was to prepare carboxymethyl chitin glucan complex. The mycelium of higher fungus Schizophyllum commune was used as a substrate for carboxymethyl chitin glucan complex preparation. Chitin-glucan complex, which is known for iťs biological activity and sorption properties, was isolated from mycelium. The complex is used in pharmaceutical, cosmetic and food industries. Carboxymethylation resulted in better sorption and gel formation of the copolymer. Copper ion absorption increased three times. Submerged cultivation of S. commune is described and characteristics of chitin-glucan complex and the effect of reaction conditions on CGC carboxymethylation are observed. The physical properties of the obtained carboxymethyl CGC were characterized. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25425
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|