Příprava N9-glukosylovaných purinů
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Kimmel, Roman
|
|
dc.contributor.author |
Hermanová, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T04:31:04Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T04:31:04Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21608
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením reakčních podmínek pro přípravu N9-glukosylovaných purinů. U takto připravených látek jsou následně provedeny nukleofilní aromatické substituce do polohy 6 purinového kruhu primárními aminy. V závěrečném kroku jsou odstraněny ze získaných nukleosidů chránící skupiny z cukerné složky. Struktury připravených sloučenin byly potvrzeny prostřednictvím metod strukturní analýzy, zejména hmotnostní spektrometrie s elektrosprejovou ionizací. |
cs |
dc.format |
56 s. |
cs |
dc.format.extent |
2874300 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
glykosylace
|
cs |
dc.subject |
deacylace
|
cs |
dc.subject |
puriny
|
cs |
dc.subject |
nukleosidy
|
cs |
dc.subject |
ESI-MS
|
cs |
dc.subject |
glycosylations
|
en |
dc.subject |
deacylations
|
en |
dc.subject |
purines
|
en |
dc.subject |
nucleosides
|
en |
dc.subject |
ESI-MS
|
en |
dc.title |
Příprava N9-glukosylovaných purinů |
cs |
dc.title.alternative |
Preparation of N9-Glucosylated Purines |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Klásek, Antonín |
|
dc.date.accepted |
2012-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with evaluation of reaction conditions for the preparation of N9-glucosylated purines. Moreover, the nucleophilic aromatic substitutions of prepared compounds at the 6-position of the purine ring with primary amines was studied. Finally, removing of protecting groups from the sugar components of the obtained nucleosides was made. The structure of all prepared compounds was confirmed using structural analysis methods, especially by elecrospray ionization mass spektrometry. |
en |
dc.description.department |
Ústav chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/199
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie potravin a bioaktivních látek |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
27075
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-07 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account