Výživa, stravování a životní styl před odběrem u dárce krve

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výživa, stravování a životní styl před odběrem u dárce krve

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pelková, Jana
dc.contributor.author Šimková, Petra
dc.date.accessioned 2013-10-06T18:02:07Z
dc.date.available 2013-10-06T18:02:07Z
dc.date.issued 2013-02-07
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/20998
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá informovaností dárců v oblasti výživy, stravování před odbě-rem a životním stylem vybraných dárců. Cílem je porovnat výsledky zjištěných dat od dár-ců ze dvou transfuzních stanic, porovnání počtů chylosních odběrů a odběrů s vyššími hodnotami jaterních transamináz. V teoretické části jsou definovány pojmy vztahující se k výživě a životnímu stylu. Dále je nastíněna výživa - hlavní živiny, které by měla naše strava obsahovat, jejich poměr a pitný režim. V této práci je zahrnut i životní styl a jeho hlavní aspekty. V souvislosti s praktickou částí jsou v této studii zmíněny i laboratorní vyšetření související s dárcovstvím. Studie byla vypracována ve spolupráci s Hematologicko-transfuzním oddělením Krajské nemocnice Tomáše Bati, a.s. a Hematologicko-transfuzním oddělením Nemocnice Vsetín. V praktické části byla v průzkumu použita metodika dotazníkového šetření. Respondentům - dárcům krve bylo rozdáno celkem 60 dotazníků. Tyto dotazníky vyplnilo celkem 8 žen a 47 mužů. Z vyplněných dotazníků se zjistilo, že na Hematologicko-transfuzním oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati a.s. bylo o výživě před odběrem krve správně informováno 58% respondentů. Na Hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice Vsetín bylo o výživě před odběrem u dárce krve správně informováno 86% respondentů. Výstupem práce je vytvoření informačního zdroje - letáčku, informujícího o potravinách doporučovaných - zejména potravin bohatých na železo, nedoporučovaných a zakázaných před odběrem u dárce krve. cs
dc.format 142 s. (20 630 znaků) cs
dc.format.extent 4534904 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Výživa cs
dc.subject stravování cs
dc.subject transfuze cs
dc.subject krev cs
dc.subject dárce krve cs
dc.subject životní styl cs
dc.subject transfuzní stanice cs
dc.subject hematologicko-transfuzní oddělení cs
dc.subject Nutrition en
dc.subject food/diet en
dc.subject transfusion en
dc.subject blood en
dc.subject blood donor en
dc.subject lifestyle en
dc.subject transfusion stations en
dc.subject Haematology and Blood Transfusion Department en
dc.title Výživa, stravování a životní styl před odběrem u dárce krve cs
dc.title.alternative Nutrition, Diet and Lifestyle before Blood Donation en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Sedláková, Markéta
dc.date.accepted 2013-06-13
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis focuses on blood donors? lifestyle and how well informed they are about nutrition and diet before blood donation. The purpose of this study is to compare obtained donors? data results from two transfusion stations, to compare the number of chy-lous takes and the number of takes with the higher level of liver transaminases. Theoretical part contains definitions related to nutrition and lifestyle. Types of nutrients, their optimal ratio in our food and drinking regime are discussed also with lifestyle and its main aspects. Regarding the practical part, laboratory tests connected to blood donation are also mentioned. This study was conducted in cooperation with Haematology and Blood Transfusion Department of Tomas Bata Regional Hospital in Zlin corp. and Haematology and Blood Transfusion Department of Vsetin Hospital. In the practical part questionnaires were used for the purpose of this research. Respondents (blood donors) were given 60 questionnaires. The total number of respondents was 55- 8 women and 47 men. Survey revealed that 58% respondents of Transfusion Department of Tomas Bata Regional Hospital in Zlin corp. were well informed about nutrition before blood donation. The percentage of well informed respondents of Haematology and Blood Transfusion Department of Vsetin Hospital was 86%. As a result of this study a leaflet that informs donors about suitable nutrition before blood donation was created. It includes information about what food is recommended (especially food rich in iron), what is not appropriate and what food is not allowed at all. en
dc.description.department Ústav ošetřovatelství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/100 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Všeobecná sestra cs
dc.thesis.degree-discipline General Nursing en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta humanitních studií cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Humanities en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Ošetřovatelství cs
dc.thesis.degree-program Nursing en
dc.identifier.stag 31403
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2013-05-23
local.subject dárci krve cs
local.subject blood donors en


Files in this item

Files Size Format View
šimková_2013_bp.pdf 4.324Mb PDF View/Open
šimková_2013_vp.doc 51Kb Microsoft Word View/Open
šimková_2013_op.doc 53Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account