dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Zahradníková, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-11T11:19:46Z |
|
dc.date.available |
2012-03-11T11:19:46Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18102
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo zhodnotit používání některých syntetických barviv při výrobě zmrzliny v zařízeních společného stravování. Použity byly vzorky, odebrané KHS Olomouckého kraje v letech 2008-2010 v zařízeních jim místně příslušících. Byly analyzovány obsahy barviv, pro které je limit stanoven vyhláškou a nepovolená barviva a to metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Odebráno bylo 13 vzorků, z nichž tři vzorky nevyhověly, ve dvou případech pro překročení hodnot nejvyššího povoleného množství barviv a v jednom případě pro zjištění přítomnosti barviva ama-rant (E123), které není pro barvení zmrzliny povoleno. |
cs |
dc.format |
70 |
cs |
dc.format.extent |
2338727 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
přídatné látky
|
cs |
dc.subject |
barviva
|
cs |
dc.subject |
zmrzlina
|
cs |
dc.subject |
alergie
|
cs |
dc.subject |
hyperaktivita
|
cs |
dc.subject |
kapalinová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
food additives
|
en |
dc.subject |
food dyes
|
en |
dc.subject |
ice cream
|
en |
dc.subject |
allergies
|
en |
dc.subject |
hyperactivity
|
en |
dc.subject |
liquid chromatography
|
en |
dc.title |
Obsah vybraných syntetických barviv ve zmrzlinách |
cs |
dc.title.alternative |
Contents of Selected Synthetic Dyes in Ice Creams |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vojtíšková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2011-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was to evaluate the use of certain synthetic dyes in the process of making ice cream in public eating places. The analysed samples were taken by KHS Olomouckého kraje (Olomouc region hygiene station) in 2008-2010 in local eating places. Amount of dyes limited by regulations and amount of unapproved dyes were analysed using high-performance liquid chromatography. 13 samples were collected, and three of them did not stand the test; two of these because they exceeded the ma-ximum allowed dye amount limit, one because of the presence of amaranth dye (E123), which is not allowed to use for colouring ice cream. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
21579
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
E |
|