dc.contributor.advisor |
Mlček, Jiří
|
|
dc.contributor.author |
Březovská, Silvie
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-11T09:54:36Z |
|
dc.date.available |
2012-03-11T09:54:36Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/17960
|
|
dc.description.abstract |
Cílem mé diplomové práce bylo zjistit množství celkových polyfenolů ve vybraných basidiomycet, které byly sbírány převážně v lokalitách moravskoslezského kraje. Dále byla sledována antioxidační aktivita. Výsledné hodnoty byly porovnávány a vyhodnocovány. Jako basidiomyceta s největším množstvím polyfenolů byla vyhodnocena Čirůvka fialová (Lepista nuda) a Hřib hnědý (Boletus badius) v mraženém stavu a Hřib hnědý (Boletus badius) a Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum) ve stavu sušeném. Největší antioxidační aktivitu jsem zjistila u Hřibu hnědého (Boletus badius) a Bedle červenající (Macrolepiota procera) jak u konzervace mražením tak i sušením. |
cs |
dc.format |
61 s. |
cs |
dc.format.extent |
3295391 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
basidiomyceta
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
fenolické látky
|
cs |
dc.subject |
basidiocarp
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
phenolic compounds
|
en |
dc.title |
Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v plodnicích vyšších hub |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of the Polyphenols and Antioxidant Activity in Fruiting Bodies of Higher Fungi |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rop, Otakar |
|
dc.date.accepted |
2011-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The objective of my thesis was to determine the total amount of polyphenols in selected basidiocarp, which were collected mainly in areas of regional moravskoslezký. In addition, antioxidant activity was monitor. The resulting values were compared and evaluated. As basidiomycetes with the largest number of polyphenols were evaluated Čirůvka fialová (Lepista nuda) a Hřib hnědý (Boletus badius) in frozen and Hřib hnědý (Boletus badius) a Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum) in the dried state. The greatest antioxidant activity, I found the Hřibu hnědého (Boletus badius) a Bedle červenající (Macrolepiota procera) for both the concervation by freesing and drying. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
20063
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
B |
|