dc.contributor.advisor |
Janiš, Rahula
|
|
dc.contributor.author |
Butkovičová, Adéla
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-10T15:33:59Z |
|
dc.date.available |
2012-03-10T15:33:59Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/17357
|
|
dc.description.abstract |
Zdravý životní styl zahrnuje několik faktorů, mezi které patří i zdravá výživa. Spousta lidí se začíná vracet k pěstování zeleniny a ovoce nebo například k výrobě domácích ovocných šťáv. Trvanlivost u těchto šťáv však není dlouhá a poměrně rychle dochází k jejich kažení, způsobeném řadou mikroorganizmů. Ovocné šťávy obsahují důležité nutriční látky, které jsou však většinou pasterací zničeny. Tato práce se tedy zabývá inhibičními účinky vybraných monoacylglycerolů, které by mohly zabránit kažení nepasterizovaných čerstvých ovocných šťáv a tím prodloužit jejich trvanlivost. I když se monoacyglyceroly hojně využívají v potravinářském průmyslu jako emulgátory, jejich potenciální využití pro inhibici růstu nežádoucích mikroorganizmů v potravinách dosud nebylo dostatečně studováno. |
cs |
dc.format |
76 s. |
cs |
dc.format.extent |
1304546 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
monoacylglyceroly
|
cs |
dc.subject |
inhibiční účinky
|
cs |
dc.subject |
monoacylglycerols
|
en |
dc.subject |
inhibitory effects
|
en |
dc.title |
Antibakteriální účinky monoacylglycerolů v podmínkách in vitro a v přírodních ovocných šťávách |
cs |
dc.title.alternative |
Antibacterial effects of monoacylglycerols in vitro and in fruit juices |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2011-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
A healthy lifestyle includes a number of factors, including healthy food. Lots of people are starting to return to the cultivation of vegetables and fruit, or for example production of fruit juice at home. The durability of these juices is not long and its deterioration caused by many microorganisms is fast. Fruit juices contain important nutritional substances that are usually destroyed by pasteurization. This work deals wiht the inhibitory effect of selected monoacylglycerols, which could prevent the spoilage of unpasteurised fresh juice and thereby extend their shelf life. Although monoacylglycerols are widely used in the food industry as emulsifying agents, their application as inhibitors of undesirable microbial flora has not been studied sufficiently. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Economics of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22813
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|