dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Podešvová, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-10T14:12:36Z |
|
dc.date.available |
2012-03-10T14:12:36Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/17236
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřená na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení rodu Lactococcus. Tyto bakterie se běţně pouţívají v potravinářství, jako součást smetano-vé kultury, přičemţ některé druhy byly označeny za producenty biogenních aminů. Expe-rimentálně byla tvorba těchto toxických látek detekována po kultivaci v aerobním i anae-robním prostředí v ţivných médiích o proměnlivém sloţení NaCl a laktózy. Z výsledků výzkumu vyplývá, ţe všechny námi vybrané bakterie rodu Lactococcus produkují biogenní amin tyramin. Jeho nejvyšší koncentrace byla detekována v anaerobním prostředí při kon-centraci laktózy 0,5% (w/v) a 2% NaCl (w/v). |
cs |
dc.format |
60 |
cs |
dc.format.extent |
5115394 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
dekarboxylace
|
cs |
dc.subject |
bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
BMK
|
cs |
dc.subject |
Lacto-coccus lactis subsp. cremoris
|
cs |
dc.subject |
Lactoccus lactis subsp.lactis
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
decarboxylation
|
en |
dc.subject |
lactic acid bacteria
|
en |
dc.subject |
Lactococcus lactis sub-sp. cremoris
|
en |
dc.subject |
Lactococcus lactis subsp. lactis
|
en |
dc.title |
Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u vybraných kmenů Lactococcus lactis |
cs |
dc.title.alternative |
Factors Influencing the Production of Biogenic Amines in the Chosen Strains of Lactococcus lactis |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Komprda, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2011-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is aimed at decarboxylation activity of chosen lactic acid bacteria strains Lacto-coccus. These bacteria are generally used in the food-processing industry as a component of cream culture. Some of them were identified as producers of biogenic amines. Production of these toxic substances was experimentally detected after the cultiva-tion in both aerobic and anaerobic atmosphere in nutrient medium with variable composi-tion of NaCl and lactose. The results imply that all of us selected bacteria strains Lacto-coccus produce biogenic amine tyramine. Its highest concentration wasdetected in an anae-robic atmosphere at a concentration of 0,5% laktose (w/v) and 2% NaCl (w/v). |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
21771
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|