Distribuce obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů v přírodním sýru eidamského typu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Distribuce obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů v přírodním sýru eidamského typu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Flasarová, Radka
dc.date.accessioned 2012-03-10T00:52:51Z
dc.date.available 2012-03-10T00:52:51Z
dc.date.issued 2011-05-09
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/16679
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo sledování distribuce volných aminokyselin a biogenních aminů v sýrech holandského typu během jejich zrání. Sýry zrály při teplotách 10 ? 2 °C a 16 ? 2 °C. U všech vzorků byla provedena základní chemická analýza (pH, obsah sušiny a NaCl). Obsahy vybraných biogenních aminů i volných aminokyselin byly stanoveny pomocí iontově ? výměnné kapalinové chromatografie s fotometrickou detekcí. U sýrů zrajících při vyšší teplotě bylo zpozorováno, že dochází k rychlejšímu uvolňování volných aminokyselin z proteinů, v 56. dnu bylo toto množství téměř dvojnásobné než u kontrolních vzorků. Koncentrace biogenních aminů a volných aminokyselin byla sledována ve třech vrstvách třech plátů. Největší množství uvolněných aminokyselin byla zpozorována v jádře, a to u obou sýrů. Obsahy biogenních aminů byly také vyšší u sýrů zrajících při vyšší teplotě. V 56. den dosahoval obsah tyraminu u některých vrstev sýrů zrající při vyšší teplotě hodnot převyšujících 400 mg.kg-1. cs
dc.format 84 s. (127 375 znaků) cs
dc.format.extent 1954859 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sýry holandského typu cs
dc.subject volné aminokyseliny cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject iontově-výměnná kapalinová chromatografie cs
dc.subject Dutch - type cheese en
dc.subject free amino acids en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject ion - exchange liquid chromatography en
dc.title Distribuce obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů v přírodním sýru eidamského typu cs
dc.title.alternative Distribution of Free Amino Acids and Biogenic Amines Content in the Eidam Type Cheese en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Koutný, Marek
dc.date.accepted 2011-06-09
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to monitoring distribution of the free amino acids and biogenic amines in the Dutch ? type cheese. This cheese had matured at 10 ? 2 °C and 16 ? 2 °C. All samples were subjected to basic chemical analysis (pH, content of dry matter and NaCl). The content of biogenic amines and free amino acids was determined by using ion ? exchange liquid chromatography with spectrophotometric detection. The cheese which was ripening by higher temperature contained greater amount of free amino acids, by 56th day was amount of free amino acid almost doubly greater than in control cheese. The amount of biogenic amines and free amino acids was detected in three layers of each of three plates. The greater amount of free amino acids was detected in centre of each plate. Also amount of biogenic amines were detected in cheese which where stored in 16 ? 2 °C. In the 56th day, the tyramine content in some layers of accelerated cheese reached the values above 400 mg.kg-1. en
dc.description.department Ústav chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/199 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie potravin a bioaktivních látek cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22213
dc.date.assigned 2011-02-14
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
flasarová_2011_dp.pdf 1.864Mb PDF View/Open
flasarová_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
flasarová_2011_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account