dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Křížová, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-10T00:30:57Z |
|
dc.date.available |
2012-03-10T00:30:57Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/16646
|
|
dc.description.abstract |
Práce je zaměřena na přípravu mikroemulzí s olejovou fází tvořenou 1-monoacylglyceroly odvozenými od mastných kyselin s různou délkou řetězce v přítomnosti alkoholů jako ko-surfaktantů. Teoretická část se zabývá emulzemi a mikroemulzemi, jejich charakteristikou, vlastnostmi a metodami přípravy. Rovněž je zaměřena na stručný popis monoacylgylcerolů a jejich antimikrobních vlastností. Praktická část se věnuje přípravě stabilních mikroemulzí obsahujících 1-monoacylglyceroly a sleduje inhibiční účinky 1-monoacylglycerolů obsažených v mikroemulzích na vybrané potravinářsky významné bakterie. |
cs |
dc.format |
69 s. + přílohy 23 s. |
cs |
dc.format.extent |
2378307 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mikroemulze
|
cs |
dc.subject |
1- monoacylglycerol
|
cs |
dc.subject |
kosurfaktant
|
cs |
dc.subject |
antimikrobní vlastnosti
|
cs |
dc.subject |
microemulsions
|
en |
dc.subject |
1-monoacylglycerol
|
en |
dc.subject |
co-surfactant
|
en |
dc.subject |
antimicrobial properties
|
en |
dc.title |
Příprava stabilních mikroemulzí 1-monoacylglycerolů s antimikrobními účinky |
cs |
dc.title.alternative |
Preparation of Stable 1-Monoacylglycerol Microemulsions with Antimicrobial Properties |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2011-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
The work is focused on the preparation of microemulsions with an oil phase composed of 1-monoacylglycerols derived from fatty acids with different chain lengths, in the presence of alcohols as co-surfactants. Theoretical part of the work is dealing with emulsions and microemulsions, their characteristics, properties and preparation. It is also focused on a brief description of monoacylgylcerols and their antimicrobial properties. The experimental part is concentrated on preparation of stable microemulsion containing monoacylglycerols and determination of inhibitory effects of these microemulsions against selected food-borne bacteria. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
21757
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|