Příprava stabilních mikroemulzí 1-monoacylglycerolů s antimikrobními účinky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava stabilních mikroemulzí 1-monoacylglycerolů s antimikrobními účinky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Křížová, Markéta
dc.date.accessioned 2012-03-10T00:30:57Z
dc.date.available 2012-03-10T00:30:57Z
dc.date.issued 2011-05-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/16646
dc.description.abstract Práce je zaměřena na přípravu mikroemulzí s olejovou fází tvořenou 1-monoacylglyceroly odvozenými od mastných kyselin s různou délkou řetězce v přítomnosti alkoholů jako ko-surfaktantů. Teoretická část se zabývá emulzemi a mikroemulzemi, jejich charakteristikou, vlastnostmi a metodami přípravy. Rovněž je zaměřena na stručný popis monoacylgylcerolů a jejich antimikrobních vlastností. Praktická část se věnuje přípravě stabilních mikroemulzí obsahujících 1-monoacylglyceroly a sleduje inhibiční účinky 1-monoacylglycerolů obsažených v mikroemulzích na vybrané potravinářsky významné bakterie. cs
dc.format 69 s. + přílohy 23 s. cs
dc.format.extent 2378307 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mikroemulze cs
dc.subject 1- monoacylglycerol cs
dc.subject kosurfaktant cs
dc.subject antimikrobní vlastnosti cs
dc.subject microemulsions en
dc.subject 1-monoacylglycerol en
dc.subject co-surfactant en
dc.subject antimicrobial properties en
dc.title Příprava stabilních mikroemulzí 1-monoacylglycerolů s antimikrobními účinky cs
dc.title.alternative Preparation of Stable 1-Monoacylglycerol Microemulsions with Antimicrobial Properties en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2011-05-31
dc.description.abstract-translated The work is focused on the preparation of microemulsions with an oil phase composed of 1-monoacylglycerols derived from fatty acids with different chain lengths, in the presence of alcohols as co-surfactants. Theoretical part of the work is dealing with emulsions and microemulsions, their characteristics, properties and preparation. It is also focused on a brief description of monoacylgylcerols and their antimicrobial properties. The experimental part is concentrated on preparation of stable microemulsion containing monoacylglycerols and determination of inhibitory effects of these microemulsions against selected food-borne bacteria. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21757
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
křížová_2011_dp.pdf 2.268Mb PDF View/Open
křížová_2011_vp.doc 100Kb Microsoft Word View/Open
křížová_2011_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account