dc.contributor.advisor |
Lazárková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Píšťková, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T17:14:14Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T17:14:14Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-30 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/16085
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce seznamuje čtenáře s problematikou zoosterolů ve výživě člověka se za-měřením na cholesterol. V prvních dvou kapitolách jsou charakterizovány steroly a lipo-proteiny. Třetí kapitola je zaměřena na metabolizmus cholesterolu, patologické stavy zapří-činěné změnami v jeho metabolizmu, biosyntézu cholesterolu a jeho přeměny na žlučové kyseliny, steroidní hormony a kalciferoly. Poslední kapitola se zabývá fyziologickými účinky cholesterolu a jeho význam ve výživě člověka. Jsou zde zahrnuty nejdůležitější kar-diovaskulární choroby spojené s vysokým příjmem cholesterolu ve stravě. |
cs |
dc.format |
53 |
cs |
dc.format.extent |
1332851 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Steroly
|
cs |
dc.subject |
cholesterol
|
cs |
dc.subject |
TAG
|
cs |
dc.subject |
lipoproteiny
|
cs |
dc.subject |
LDL
|
cs |
dc.subject |
HDL
|
cs |
dc.subject |
metabolizmus
|
cs |
dc.subject |
žlučové kyseliny
|
cs |
dc.subject |
kardiovaskulární onemocnění
|
cs |
dc.subject |
ateroskleróza
|
cs |
dc.subject |
Sterols
|
en |
dc.subject |
cholesterol
|
en |
dc.subject |
TAG
|
en |
dc.subject |
lipoproteins
|
en |
dc.subject |
LDL
|
en |
dc.subject |
HDL
|
en |
dc.subject |
metabolism
|
en |
dc.subject |
bile acids
|
en |
dc.subject |
cardiovascular diseases
|
en |
dc.subject |
atherosclerosis
|
en |
dc.title |
Význam zoosterolů ve výživě člověka |
cs |
dc.title.alternative |
Importance of Zoosterols in Human Nutrition |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Hanuštiak, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2011-06-20 |
|
dc.description.abstract-translated |
Bachelor work deals with the importance of zoosterols (especially cholesterol) in human nutrition. In the first two chapters there are characterized sterols and lipoproteins. The third chapter is focused on the cholesterol metabolism, pathological conditions caused by changes in its metabolism, cholesterol biosynthesis and its conversion into bile acids, ster-oid hormones and calciferols. The last chapter is concerned in the physiological effects of cholesterol and its importance in human nutrition. There are included the most important cardiovascular diseases associated with high intake of cholesterol in the diet. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/136
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
21913
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|