dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Hrdová, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T12:07:32Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T12:07:32Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15705
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na přípravu emulzí typu olej ve vodě, jejich charakterizaci a sledování stability při různých teplotách skladování. Stabilita emulzí byla hodnocena ze změn velikostí částic stanovených metodou fotonové korelační spektroskopie a prostřednictvím vizuálního popisu jejich vzhledu. V teoretické části práce byla vypracována literární rešerše, která je zaměřena na popis emulzí, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících jejich stabilitu. Praktická část je rozdělena na dva oddíly. První se zabývá emulzemi typu olej ve vodě O/V připravenými v přítomnosti směsí dvou neionogenních surfaktantů s hodnotou HLB 10 a 9.5 a různým poměrem olejové a vodné fáze. V druhé části práce byly připraveny a studovány podobné emulze typu olej ve vodě O/V, které kromě olejové fáze, vodné fáze a surfaktantu obsahovaly i želatinu nebo hydrolyzát kolagenu Hykol. |
cs |
dc.format |
83 |
cs |
dc.format.extent |
1268580 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
nanoemulze
|
cs |
dc.subject |
hodnota HLB
|
cs |
dc.subject |
surfaktant
|
cs |
dc.subject |
stabilita
|
cs |
dc.subject |
undekan
|
cs |
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
emulsion
|
en |
dc.subject |
gelatin
|
en |
dc.subject |
HLB value
|
en |
dc.subject |
nano-emulsion
|
en |
dc.subject |
undecane
|
en |
dc.subject |
surfactant
|
en |
dc.subject |
stability
|
en |
dc.title |
Stabilita emulzí O/V v prítomnosti neionogenních surfaktantů |
cs |
dc.title.alternative |
Stability of O/W Emulsions in the Presence of Non-ionic Surfactants |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vltavská, Pavlína |
|
dc.date.accepted |
2011-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on the preparation of emulsions of oil-in-water type, their characterization, and monitoring of stability at different storage temperatures. Emulsion stability was evaluated from changes in particle size which were determined by photon correlation spectroscopy, and via a visual description of their appearance. In the theoretical part the literary research was elaborated, which focuses on the characterization of emulsions, their composition, properties and factors affecting their stability. The practical part is divided into two sections. The first deals with the emulsion of oil-in-water type, O/W prepared in the presence of a mixture of two nonionic surfactants with HLB value of 10 and 9.5 and different ratio of oil and aqueous phases. In the second part of this work, similar types of emulsion oil-in-water O/W were prepared and studied, which, except oil phase, aqueous phase and surfactant, contained, also gelatin or collagen hydrolyzate Hykol. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
20158
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|