Stanovení lipidů a mastných kyselin v řasách.
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mišurcová, Ladislava
|
|
dc.contributor.author |
Vávra Ambrožová, Jarmila
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T12:04:46Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T12:04:46Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15700
|
|
dc.description.abstract |
Mořské i sladkovodní řasy jsou cenným zdrojem nutričních látek. Tyto nutriční látky předurčují řasy k možnému využití jako zdroj lidské výživy. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení lipidů ve vybraných vzorcích sladkovodních a mořských řas Soxhletovou extrakcí při použití odlišných rozpouštědel. Současně bylo provedeno kvalitativní a kvantitativní stanovení mastných kyselin ve vybraných vzorcích sladkovodních a mořských řas pomocí plynové chromatografie. |
cs |
dc.format |
100 s. |
cs |
dc.format.extent |
2012414 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Mořské řasy
|
cs |
dc.subject |
sladkovodní řasy
|
cs |
dc.subject |
lipidy
|
cs |
dc.subject |
mastné kyseliny
|
cs |
dc.subject |
plynová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
Seaweeds
|
en |
dc.subject |
freshwater algae
|
en |
dc.subject |
lipids
|
en |
dc.subject |
fatty acids
|
en |
dc.subject |
gas chromatography
|
en |
dc.title |
Stanovení lipidů a mastných kyselin v řasách. |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of Lipids and Fatty Acids in Algae. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2011-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
Seaweeds and freshwater algae are a valuable source of nutrients. These nutritional substances predetermine the potential of use of algae as a source of human nutrition. This diploma thesis was focused on the determination of lipids in selected samples of freshwater algae and seaweeds using Soxhlet extraction with different solvents. There was made also qualitative and quantitative determination of fatty acids in selected samples of freshwater algae and seaweeds using the gas chromatography. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22595
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account