dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Otáhalová, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T10:55:29Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T10:55:29Z |
|
dc.date.issued |
2011-08-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15603
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá problematikou geneticky modifikovaných plodin (GM), přede-vším obilovin. V první kapitole je popsána legislativa týkající se geneticky modifikovaných organizmů (GMO), nakládání s nimi, jejich označování a dále se zabývá GMO schválenými k uvádění do životního prostředí v ČR. V následující kapitole se práce zaměřuje na metody genetických transformací, rozdělení a využití transgenních plodin. Třetí kapitola obecně charakterizuje obiloviny a jsou zde stručně popsány nejvýznamnější druhy. Předposlední kapitola je věnována GM obilovinám, jejich značení a pěstování v ČR, EU a ve světě. Na závěr jsou uvedeny doposud známé přínosy a rizika pěstování GM plodin. |
cs |
dc.format |
67 |
cs |
dc.format.extent |
2043154 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
geneticky modifikovaný organizmus
|
cs |
dc.subject |
Bt kukuřice
|
cs |
dc.subject |
obiloviny
|
cs |
dc.subject |
geneticky modifikované obiloviny
|
cs |
dc.subject |
genetically modified organism
|
en |
dc.subject |
Bt maize
|
en |
dc.subject |
cereals
|
en |
dc.subject |
genetically modified grains
|
en |
dc.title |
Geneticky modifikované obiloviny |
cs |
dc.title.alternative |
Genetically Modified Cereals |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2011-08-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with genetically modified crops (GM), especially cereals. The first chapter describes the legislation relating to genetically modified organisms (GMOs), using, labeling and covers GMOs approved for introduction into the environment in the country. In the next chapter, the work focuses on methods of genetic transformation, distribution and use of transgenic crops. The third chapter describes cereals in general, and the most significant species are briefly described here. The penultimate chapter is de-voted to GM grains, their identification and cultivation in the Czech Republic, the EU and the world. At the conclusion there are given known benefits and risks of growing GM crops. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/136
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
16988
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|