dc.contributor.advisor |
Humpolíček, Petr
|
|
dc.contributor.author |
Curusová, Pavla
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T04:46:03Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T04:46:03Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-18 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15121
|
|
dc.description.abstract |
Řada experimentálních studií ukázala, že polyfenolické látky z vína mohou mít antikarci-nogenní vlastnosti. Jejich antioxidační a protinádorové účinky byly mnohokrát prokázány v různých in vitro a in vivo studiích. Cílem diplomové práce bylo sledovat vlivy polyfenolů extrahovaných z révy vinné, ať už z hroznů celých, botritických, nebo pouze z jejich slu-pek, na proliferační aktivitu nádorových buněk. Antiproliferační efekt byl hodnocen in vitro za použití čtyř různých koncentrací roztoků polyfenolů. Studovány byly tři odrůdy révy vinné a dva typy nádorových buněk. Ke stanovení obsahu polyfenolů byla použita metoda HPLC a k určení míry proliferace MTT test. |
cs |
dc.format |
92 |
cs |
dc.format.extent |
3118865 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Proliferace
|
cs |
dc.subject |
réva vinná
|
cs |
dc.subject |
polyfenolické látky
|
cs |
dc.subject |
rakovina
|
cs |
dc.subject |
Proliferation
|
en |
dc.subject |
wine grape
|
en |
dc.subject |
polyphenolic substances
|
en |
dc.subject |
cancer
|
en |
dc.title |
Vliv polyfenolů extrahovaných z révyvinné na lidské buňky |
cs |
dc.title.alternative |
Impact of Polyphenols Extracted from Wine Grape on Human Cells |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mlček, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2011-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
A series of experimental studies has proven that polyphenolic substances from wine can have anti-carcinogenic traits. Theirs antioxidant and anti- tumor effects has been proven many times in different in vitro and in vivo studies. Main aim of this thesis was to observe influences of polyphenols extracted from wine grapes wheter from whole grapes botritic or peels on proliferatic activity of tumor cells. Anti-proliferatic effect was evaluated in vitro using four different solutions of polyphenols. Three varieties of grape wine and two types of tumor cells were studied. To determine contents of polyphenol were used the HPCL method ant to determine amount of proliferation were used MTT test. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22602
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|