dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Stránská, Vanda
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T02:41:29Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T02:41:29Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/14919
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce pojednává v teoretické části o fyziologických účincích vitaminu D, jeho přítomnosti v různých potravinách a možnostech jeho izolace. Dále je popsán princip kapalinové chromatografie. V experimentální části jsou popsány postupně jednotlivé izolační kroky pro stanovení vitaminu D, technika zmýdelňování a následné zakoncentrování vzorku. Byly nastaveny chromatografické podmínky, za kterých byl vitamin D v potravinách kvantifikován. |
cs |
dc.format |
83 s. |
cs |
dc.format.extent |
2223570 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
vitamin D
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
vitamin D
|
en |
dc.title |
Izolace a stanovení vitaminu D v mléce |
cs |
dc.title.alternative |
Isolation and Determination of Vitamin D in Milk |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rop, Otakar |
|
dc.date.accepted |
2011-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the graduation theses diserts on physiological effects of vitamin D, its presence in various nourishment and possibilites of its isolation. Further there is a description of liquid chromatography. In the experimental part there are subsequently described individual isolation steps of vitamin D determination, technique of saponification and concentration of sample. There were set chromatography conditions, which were suitable for quantification of vitamin D in the nourishment. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22642
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|