Nutriční hodnota piv vyrobených různou technologií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nutriční hodnota piv vyrobených různou technologií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Kolmanová, Irena
dc.date.accessioned 2010-07-20T07:55:38Z
dc.date.available 2010-07-20T07:55:38Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/14287
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v pivech vyrobených různou technologií. Byla použita piva se stupňovitostí 12o a 14o. Obsah biogenních aminů byl stanoven pomocí Automatického analyzátoru aminokyselin AAA400. Ve zkoumaných vzorcích byly detekovány biogenní aminy histamin, tyramin, putrescin, kadaverin a spermidin. Agmatin a spermin nebyly stanoveny ani v jednom z analyzovaných vzorků. Kvantitativně nejzastoupenějším biogenním aminem v analyzovaných pivech byl kadaverin. Celkový obsah biogenních aminů byl zanedbatelný z hlediska toxicity pro člo-věka. cs
dc.format 83 s. cs
dc.format.extent 1853368 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject technologie výroby piva cs
dc.subject pivo cs
dc.subject stupňovitost 12o; 14o cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject technology of beer brewing en
dc.subject beer en
dc.subject degree 12o; 14o en
dc.subject biogenic amines en
dc.title Nutriční hodnota piv vyrobených různou technologií cs
dc.title.alternative Nutritive value of beer prepared by different methods en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňka, František
dc.date.accepted 2010-05-31
dc.description.abstract-translated The aim of this diploma work was to investigate the content of biogenic amines in beers produced by different technology. There were analysed 12o and 14o beers. The content of biogenic amines was determined by using Automatic analyzer of aminoacids AAA400. Histamine, thyramine, putrescine, cadaverine and spermidine were detected in all samples. Agmatine and spermine were not found in any analyzed sample. The cadaverine was quan-titatively the most important biogenic amin in the analyzed beers. The total content of biogenic amines was insignificant from point of view of toxicity influence for human. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 15047
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
kolmanová_2010_dp.pdf 1.767Mb PDF View/Open
kolmanová_2010_vp.doc 35.5Kb Microsoft Word View/Open
kolmanová_2010_op.doc 44Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account