dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Kolmanová, Irena
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-20T07:55:38Z |
|
dc.date.available |
2010-07-20T07:55:38Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/14287
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v pivech vyrobených různou technologií. Byla použita piva se stupňovitostí 12o a 14o. Obsah biogenních aminů byl stanoven pomocí Automatického analyzátoru aminokyselin AAA400. Ve zkoumaných vzorcích byly detekovány biogenní aminy histamin, tyramin, putrescin, kadaverin a spermidin. Agmatin a spermin nebyly stanoveny ani v jednom z analyzovaných vzorků. Kvantitativně nejzastoupenějším biogenním aminem v analyzovaných pivech byl kadaverin. Celkový obsah biogenních aminů byl zanedbatelný z hlediska toxicity pro člo-věka. |
cs |
dc.format |
83 s. |
cs |
dc.format.extent |
1853368 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
technologie výroby piva
|
cs |
dc.subject |
pivo
|
cs |
dc.subject |
stupňovitost 12o; 14o
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
technology of beer brewing
|
en |
dc.subject |
beer
|
en |
dc.subject |
degree 12o; 14o
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.title |
Nutriční hodnota piv vyrobených různou technologií |
cs |
dc.title.alternative |
Nutritive value of beer prepared by different methods |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňka, František |
|
dc.date.accepted |
2010-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this diploma work was to investigate the content of biogenic amines in beers produced by different technology. There were analysed 12o and 14o beers. The content of biogenic amines was determined by using Automatic analyzer of aminoacids AAA400. Histamine, thyramine, putrescine, cadaverine and spermidine were detected in all samples. Agmatine and spermine were not found in any analyzed sample. The cadaverine was quan-titatively the most important biogenic amin in the analyzed beers. The total content of biogenic amines was insignificant from point of view of toxicity influence for human. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15047
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
C |
|