dc.contributor.advisor |
Kramářová, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Bačáková, Marie
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-13T18:10:36Z |
|
dc.date.available |
2010-07-13T18:10:36Z |
|
dc.date.issued |
2006-05-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/1417
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřena na získání komplexních informací o brokolici (Brassica oleracea convar. Italica). Brokolice je zelenina patřící do čeledi brukvovitých a obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Nejdůležitější z nich jsou vitaminy skupiny B a dále vitaminy C,A,E, kyselina listová, karotenoidy, glukosinoláty a flavonoidy. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví a některé z nich mají i antioxidační účinky. Vědecké poznatky prokázaly, že brokolice obsahuje látky, které chrání před vznikem rakoviny. Tím se brokolice řadí mezi velmi zdravé zeleniny. Práce dále pojednává o stanovování těchto látek pomocí metody HPCL (Vysoceúčinná kapalinová chromatografie). |
cs |
dc.format |
54 s. |
cs |
dc.format.extent |
1648797 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
brokolice
|
cs |
dc.subject |
antioxidanty
|
cs |
dc.subject |
vitamin C
|
cs |
dc.subject |
kyselina listová
|
cs |
dc.subject |
glukosinoláty
|
cs |
dc.subject |
sulforafan
|
cs |
dc.subject |
karotenoidy
|
cs |
dc.subject |
flavonoidy
|
cs |
dc.subject |
HPCL
|
cs |
dc.subject |
broccoli
|
en |
dc.subject |
antioxidants
|
en |
dc.subject |
ascorbic acid
|
en |
dc.subject |
folic acid
|
en |
dc.subject |
glucosinolates
|
en |
dc.subject |
sulpforafan
|
en |
dc.subject |
carotenoids
|
en |
dc.subject |
flavonoids
|
en |
dc.subject |
HPCL
|
en |
dc.title |
Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení |
cs |
dc.title.alternative |
Biologically active substances in broccoli and their determination |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Velebová, Radka |
|
dc.date.accepted |
2006-06-19 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on obtaining complete information about broccoli (Brassica oleracea convar. Italica). Broccoli is one of the Brassicae vegetable and it contains a lot of biological active substances. The most important are B vitamins as well as vitamin C, A, E, folic acid, caroteniods, glucosinolates and flavonoids. This substances have a great benefit for human health and some of them shows out an antioxidant activities. Scientific reasearch have proved that some compounds in broccoli protects human body against the cancer. That's the reason why broccoli is taken as very healthy vegetable. Next part of this studies is intented on substances determination by HPCL (High Performance Liquid Chromatografy). |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/143
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
2297
|
|
dc.date.assigned |
2005-10-10 |
|
utb.result.grade |
A |
|