Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení

DSpace Repository

Language: English čeština 

Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kramářová, Daniela
dc.contributor.author Bačáková, Marie
dc.date.accessioned 2010-07-13T18:10:36Z
dc.date.available 2010-07-13T18:10:36Z
dc.date.issued 2006-05-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1417
dc.description.abstract Tato práce je zaměřena na získání komplexních informací o brokolici (Brassica oleracea convar. Italica). Brokolice je zelenina patřící do čeledi brukvovitých a obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Nejdůležitější z nich jsou vitaminy skupiny B a dále vitaminy C,A,E, kyselina listová, karotenoidy, glukosinoláty a flavonoidy. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidské zdraví a některé z nich mají i antioxidační účinky. Vědecké poznatky prokázaly, že brokolice obsahuje látky, které chrání před vznikem rakoviny. Tím se brokolice řadí mezi velmi zdravé zeleniny. Práce dále pojednává o stanovování těchto látek pomocí metody HPCL (Vysoceúčinná kapalinová chromatografie). cs
dc.format 54 s. cs
dc.format.extent 1648797 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject brokolice cs
dc.subject antioxidanty cs
dc.subject vitamin C cs
dc.subject kyselina listová cs
dc.subject glukosinoláty cs
dc.subject sulforafan cs
dc.subject karotenoidy cs
dc.subject flavonoidy cs
dc.subject HPCL cs
dc.subject broccoli en
dc.subject antioxidants en
dc.subject ascorbic acid en
dc.subject folic acid en
dc.subject glucosinolates en
dc.subject sulpforafan en
dc.subject carotenoids en
dc.subject flavonoids en
dc.subject HPCL en
dc.title Biologicky aktivní látky brokolice a jejich stanovení cs
dc.title.alternative Biologically active substances in broccoli and their determination en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Velebová, Radka
dc.date.accepted 2006-06-19
dc.description.abstract-translated This thesis is focused on obtaining complete information about broccoli (Brassica oleracea convar. Italica). Broccoli is one of the Brassicae vegetable and it contains a lot of biological active substances. The most important are B vitamins as well as vitamin C, A, E, folic acid, caroteniods, glucosinolates and flavonoids. This substances have a great benefit for human health and some of them shows out an antioxidant activities. Scientific reasearch have proved that some compounds in broccoli protects human body against the cancer. That's the reason why broccoli is taken as very healthy vegetable. Next part of this studies is intented on substances determination by HPCL (High Performance Liquid Chromatografy). en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/143 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 2297
dc.date.assigned 2005-10-10
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
bačáková_2006_bp.pdf 1.572Mb PDF View/Open
bačáková_2006_vp.doc 43.5Kb Microsoft Word View/Open
bačáková_2006_op.doc 43.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account