dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Hlavenková, Monika
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-20T05:14:12Z |
|
dc.date.available |
2010-07-20T05:14:12Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-21 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/13977
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a experimentální. Teoretická část pojednává o pevných a kapalných bílkovinných odpadech masného průmyslu. Dále je popsáno využití odpadů masného průmyslu (energetika, zemědělství, potravinář-ství, lékařství, farmaceutický průmysl a ostatní odvětví). V experimentální části diplomové práce jsem se zabývala rozkladem hovězích šlach 3-stupňovou enzymovou hydrolýzou ve vodném prostředí a ve vodném prostředí s přídavkem 1 % (w/w) KOH na kolagenní hydrolyzát. Sledoval se vliv vybraných technologických podmínek na účinnost rozkladu šlach a jejich vliv na kvalitu připravených kolagenních hydrolyzátů (obsah kolagenu, elastinu, popelovin). |
cs |
dc.format |
78 s. |
cs |
dc.format.extent |
1811199 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
elastin
|
cs |
dc.subject |
hovězí šlachy
|
cs |
dc.subject |
hydrolyzát
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
masný průmysl
|
cs |
dc.subject |
odpady
|
cs |
dc.subject |
beef tendons
|
en |
dc.subject |
by-products
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
elastin
|
en |
dc.subject |
hydrolysate
|
en |
dc.subject |
meat-processing industry
|
en |
dc.title |
Zpracování odpadů masné výroby (hovězích šlach)na kolagenní hydrolyzát |
cs |
dc.title.alternative |
Processing of animal by-product from meat industry (bovine tendons) to collagen hydrolysate |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Fenyk, Jan |
|
dc.date.accepted |
2010-06-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
Diploma thesis is divided into two parts - the theoretical and experimental ones. The theoretical part deals with solid and liquid protein by-products of the meat-processing industry. Utilisation of the meat-processing industry by-products is described (power industry, ag-riculture, food industry,medicine, pharmaceutical industry and other industrial branches). In the experimental part, degradation of beef tendons through three-stage enzyme hydroly-sis in water environment and in water environment with addition of 1%(w/w) KOH into collagen hydrolysate was investigated. The influence of selected technological conditions on the beef tendons breakdown efficiency and their effect on the quality of prepared collagen hydrolysate (collagen,elastin and ashes content) was also studied. |
en |
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/201
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a management |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
15019
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-15 |
|
utb.result.grade |
A |
|