dc.contributor.advisor |
Fišera, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Valná, Miroslava
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-20T03:35:16Z |
|
dc.date.available |
2010-07-20T03:35:16Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/13790
|
|
dc.description.abstract |
V diplomové práci jsou sledovány aromatické látky ve vybraných ovocných destilátech. V teoretické části je pojednáno o základních principech výroby lihovin a jejich legislativním rámci, o surovinách pro výrobu destilátů, o kvašení a destilaci, o zrání a stárnutí lihovin, o chemickém složení destilátů, o principech a metodách stanovení aromatických látek, o hodnocení lihovin, o vadách destilátů a dále o účincích alkoholu na zdraví. V praktické části bylo provedeno stanovení aromatických látek u osmi vzorků ovocných destilátů. Vzorky byly analyzovány plynovou chromatografií s použitím plamenově ionizačního detektoru (GC/FID) a vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s použitím UV detektoru (HPLC/UV). |
cs |
dc.format |
97 s. , 16 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
1422500 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
ovocný destilát
|
cs |
dc.subject |
aromatické látky
|
cs |
dc.subject |
methanol
|
cs |
dc.subject |
2-methylpropan-1-ol
|
cs |
dc.subject |
3-methylbutan-1-ol
|
cs |
dc.subject |
ethyl-acetát
|
cs |
dc.subject |
benzaldehyd
|
cs |
dc.subject |
eugenol
|
cs |
dc.subject |
estery mastných kyselin
|
cs |
dc.subject |
GC/FID
|
cs |
dc.subject |
HPLC/UV
|
cs |
dc.subject |
fruit spirit
|
en |
dc.subject |
aromatic substances
|
en |
dc.subject |
methanol
|
en |
dc.subject |
2-methylpropan-1-ol
|
en |
dc.subject |
3-methylbutan-1-ol
|
en |
dc.subject |
ethyl-acetate
|
en |
dc.subject |
benzaldehyde
|
en |
dc.subject |
eugenol
|
en |
dc.subject |
esters of fatty acids
|
en |
dc.subject |
GC/FID
|
en |
dc.subject |
HPLC/UV
|
en |
dc.title |
Stanovení charakteristických aromatických látek vybraných destilátů |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of the characteristic aromatic substances in selected spirits |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Valášek, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2010-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The master thesis monitors aromatic substances in selected fruit spirits. The theoretical part deals with the fundamental principles of spirits production and their legislative framework, the raw materials for production of spirits, the fermentation and distillation, maturation and ageing of spirits, the chemical composition of distillates, the principles and methods of determination aromatic substances, the evaluation of spirits, the defects of spirits and the effects of alcohol on health. The practical part was done determining of aromatic substances in eight samples of fruit spirits. Samples were analyzed using gas chromatography with flame ionization detector (GC/FID) and high-performance liquid chromatography with UV detector (HPLC/UV). |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14808
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
A |
|