dc.contributor.advisor |
Smékal, Zdeněk
|
|
dc.contributor.author |
Šebelová, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-20T01:59:56Z |
|
dc.date.available |
2010-07-20T01:59:56Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/13617
|
|
dc.description.abstract |
V diplomové práci jsem se zabývala vlivem času při hydrolýze kvasničné biomasy vznikající při výrobě piva na velikost hydrolyzovaných molekul. Hydrolýza byla prováděna kyselou cestou. Teoretická část popisuje základní chromatografické metody, principy gelové permeační chromatografie (GPC, SEC) a základní principy hydrolýzy. Praktická část se zabývá analýzou vzorků v pevné formě i ve formě roztoku metodou GPC. Vyhodnocování proběhlo metodou univerzální kalibrace, kterou umožňovala přítomnost dvou detektorů - refraktometrického a viskozitního. |
cs |
dc.format |
64 |
cs |
dc.format.extent |
1890819 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
hydrolýza
|
cs |
dc.subject |
kvasničná biomasa
|
cs |
dc.subject |
gelová permeační chromatografie
|
cs |
dc.subject |
GPC
|
cs |
dc.subject |
SEC
|
cs |
dc.subject |
hydrolysis
|
en |
dc.subject |
yeast biomass
|
en |
dc.subject |
gel permeation chromatography
|
en |
dc.subject |
GPC
|
en |
dc.subject |
SEC
|
en |
dc.title |
Studium hydrolyzátů proteinů kvasničné biomasy pomocí gelové permeační chromatografie |
cs |
dc.title.alternative |
Study of protein hydrolysates of yeast biomass using gel permeation chromatography |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kašpárková, Věra |
|
dc.date.accepted |
2010-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the master thesis, I looked at the influence of hydrolysis time on yeast biomass produced in the brewing on the size of hydrolysed molecules. Hydrolysis was carried out by acid. The theoretical part describes the basic chromatographic methods, principles of gel permeation chromatography (GPC, SEC) and the basic principles of hydrolysis. The practical part deals with the analysis of samples in solid form and in solution using GPC. Evaluation was carried out using a universal calibration method, which allow the presence of two detectors - refractometric and viscometric. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15040
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
C |
|