dc.contributor.advisor |
Mrkvička, Vladimír
|
|
dc.contributor.author |
Macek, Michal
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T17:57:43Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T17:57:43Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/13040
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části této práce byla charakterizována olejnina lnička setá (Camelina sativa) a její využití z nutričního i technologického hlediska. V praktické části této práce byly stanoveny mastné kyseliny ve vzorcích lničky a jejich obsah byl sledován v závislosti na kombinacích hnojení. Pro stanovení vzorků byla nalezena a optimalizována metoda esterifikace mastných kyselin s následným využitím GC-FID. Z výsledků této práce vyplývá, že jako nejvhodnější pro pěstování byla vyhodnocena kombinace hnojení N2S2(0,9 g/nádoba NH4NO3; 45 mg/kg zeminy (NH4)2SO4), u níž byl zjištěn z hlediska výživy nejvyšší obsah všech významných mastných kyselin, zejména pak kyseliny olejové, linolové a linolenové. Naopak jako nejméně vhodné se ukázaly kombinace hnojení N2S0 a N3S0. |
cs |
dc.format |
71 s., 2 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
2127472 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
hnojivo
|
cs |
dc.subject |
Camelina sativa
|
cs |
dc.subject |
mastné kyseliny
|
cs |
dc.subject |
GC-FID
|
cs |
dc.subject |
fertlizer
|
en |
dc.subject |
Camelina sativa
|
en |
dc.subject |
fatty acids
|
en |
dc.subject |
GC-FID
|
en |
dc.title |
Zastoupení mastných kyselin v semenech lničky seté (Camelina sativa). |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of fatty acids in seeds of Camelina sativa. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.date.accepted |
2010-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
There was described oil bearing crop Camelina sativa in theoretical part of this theses and its usage from nutritive and technological aspect. There were determined fatty acids in practical part of this theses and their volume was observed in relation to combination of fertilization. There was discovered and optimized a method of fatty acids esters esterification with post-utilization on GC-FID for Camelina samples determination. Results of this theses show, that the most acceptable combination of fertilization for cultivation is N2S2 (0,9 g/pot NH4NO3; 45 mg/kg soil (NH4)2SO4), because of the largest content of nutritionally important fatty acids, e.g. oleic, linolic, linoleic acids. Whereas like at least acceptable combination of fertilization was evaluated N2S0 and N3S0. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14569
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
A |
|