Zastoupení mastných kyselin v semenech lničky seté (Camelina sativa).

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zastoupení mastných kyselin v semenech lničky seté (Camelina sativa).

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mrkvička, Vladimír
dc.contributor.author Macek, Michal
dc.date.accessioned 2010-07-19T17:57:43Z
dc.date.available 2010-07-19T17:57:43Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13040
dc.description.abstract V teoretické části této práce byla charakterizována olejnina lnička setá (Camelina sativa) a její využití z nutričního i technologického hlediska. V praktické části této práce byly stanoveny mastné kyseliny ve vzorcích lničky a jejich obsah byl sledován v závislosti na kombinacích hnojení. Pro stanovení vzorků byla nalezena a optimalizována metoda esterifikace mastných kyselin s následným využitím GC-FID. Z výsledků této práce vyplývá, že jako nejvhodnější pro pěstování byla vyhodnocena kombinace hnojení N2S2(0,9 g/nádoba NH4NO3; 45 mg/kg zeminy (NH4)2SO4), u níž byl zjištěn z hlediska výživy nejvyšší obsah všech významných mastných kyselin, zejména pak kyseliny olejové, linolové a linolenové. Naopak jako nejméně vhodné se ukázaly kombinace hnojení N2S0 a N3S0. cs
dc.format 71 s., 2 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 2127472 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject hnojivo cs
dc.subject Camelina sativa cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject GC-FID cs
dc.subject fertlizer en
dc.subject Camelina sativa en
dc.subject fatty acids en
dc.subject GC-FID en
dc.title Zastoupení mastných kyselin v semenech lničky seté (Camelina sativa). cs
dc.title.alternative Determination of fatty acids in seeds of Camelina sativa. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2010-06-01
dc.description.abstract-translated There was described oil bearing crop Camelina sativa in theoretical part of this theses and its usage from nutritive and technological aspect. There were determined fatty acids in practical part of this theses and their volume was observed in relation to combination of fertilization. There was discovered and optimized a method of fatty acids esters esterification with post-utilization on GC-FID for Camelina samples determination. Results of this theses show, that the most acceptable combination of fertilization for cultivation is N2S2 (0,9 g/pot NH4NO3; 45 mg/kg soil (NH4)2SO4), because of the largest content of nutritionally important fatty acids, e.g. oleic, linolic, linoleic acids. Whereas like at least acceptable combination of fertilization was evaluated N2S0 and N3S0. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14569
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
macek_2010_dp.pdf 2.028Mb PDF View/Open
macek_2010_vp.doc 39.5Kb Microsoft Word View/Open
macek_2010_op.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account