dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Lužná, Dagmar
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T17:51:32Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T17:51:32Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/13026
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce řeší problematiku optimálního složení stravy pro osoby s hypertenzí. Porovnává nutriční hodnoty jídelníčku lázní specializovaných na kardiovaskulární onemocnění a běžné makrobiotické stravy vzhledem k doporučeným denním dávkám jednotlivých nutrientů. Lázeňská dieta vykazuje oproti doporučeným denním dávkám mírně snížené množství energie, zejména nižší podíl sacharidů a vitaminu C - téměř o polovinu a vysoký přebytek sodíku - o více než 30 %. Diplomová práce poukazuje na skutečnost, že makrobiotické jídelníčky jsou vyváženou náhradou běžné stravy a mohou nahradit i speciální léčebné diety. |
cs |
dc.format |
58 s., 23 s. příloh tabulky |
cs |
dc.format.extent |
1074119 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kardiovaskulární onemocnění
|
cs |
dc.subject |
léčebná dieta
|
cs |
dc.subject |
makrobiotická strava
|
cs |
dc.subject |
jídelníčky
|
cs |
dc.subject |
nutriční hodnoty
|
cs |
dc.subject |
nutrienty
|
cs |
dc.subject |
cardiovascular disease
|
en |
dc.subject |
curative diet
|
en |
dc.subject |
macrobiotic diet
|
en |
dc.subject |
diet
|
en |
dc.subject |
nutritional values
|
en |
dc.subject |
nutrients
|
en |
dc.title |
Praktické využití makrobiotické stravy v lidské výživě. |
cs |
dc.title.alternative |
Practical Use of Macrobiotics in Human Diet |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2010-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
Thesis deals with the optimal diet for people with hypertension. It compares the nutritional values of eating in the spas, which are specializing in cardiovascular diseases and common macrobiotic diet in relation to recommended daily portions for the individual nutrients. The spa diet compared to recommended daily doses shows slightly reduced amount of energy, notably lower proportion of carbohydrates and vitamin C, almost in half amount and a lar-ge excess of sodium, more than 30%. Diploma thesis points to the fact that the macrobiotic menus are balanced replacement of a common diet and can replace the special curative diet. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14976
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
A |
|