Praktické využití makrobiotické stravy v lidské výživě.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Praktické využití makrobiotické stravy v lidské výživě.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Lužná, Dagmar
dc.date.accessioned 2010-07-19T17:51:32Z
dc.date.available 2010-07-19T17:51:32Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13026
dc.description.abstract Diplomová práce řeší problematiku optimálního složení stravy pro osoby s hypertenzí. Porovnává nutriční hodnoty jídelníčku lázní specializovaných na kardiovaskulární onemocnění a běžné makrobiotické stravy vzhledem k doporučeným denním dávkám jednotlivých nutrientů. Lázeňská dieta vykazuje oproti doporučeným denním dávkám mírně snížené množství energie, zejména nižší podíl sacharidů a vitaminu C - téměř o polovinu a vysoký přebytek sodíku - o více než 30 %. Diplomová práce poukazuje na skutečnost, že makrobiotické jídelníčky jsou vyváženou náhradou běžné stravy a mohou nahradit i speciální léčebné diety. cs
dc.format 58 s., 23 s. příloh tabulky cs
dc.format.extent 1074119 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kardiovaskulární onemocnění cs
dc.subject léčebná dieta cs
dc.subject makrobiotická strava cs
dc.subject jídelníčky cs
dc.subject nutriční hodnoty cs
dc.subject nutrienty cs
dc.subject cardiovascular disease en
dc.subject curative diet en
dc.subject macrobiotic diet en
dc.subject diet en
dc.subject nutritional values en
dc.subject nutrients en
dc.title Praktické využití makrobiotické stravy v lidské výživě. cs
dc.title.alternative Practical Use of Macrobiotics in Human Diet en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2010-05-31
dc.description.abstract-translated Thesis deals with the optimal diet for people with hypertension. It compares the nutritional values of eating in the spas, which are specializing in cardiovascular diseases and common macrobiotic diet in relation to recommended daily portions for the individual nutrients. The spa diet compared to recommended daily doses shows slightly reduced amount of energy, notably lower proportion of carbohydrates and vitamin C, almost in half amount and a lar-ge excess of sodium, more than 30%. Diploma thesis points to the fact that the macrobiotic menus are balanced replacement of a common diet and can replace the special curative diet. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14976
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
lužná_2010_dp.pdf 1.024Mb PDF View/Open
lužná_2010_vp.doc 36Kb Microsoft Word View/Open
lužná_2010_op.doc 52.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account