Technologie a popis pražení kávy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Technologie a popis pražení kávy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mrkvička, Vladimír
dc.contributor.author Bouda, Lubomír
dc.date.accessioned 2010-07-19T16:54:17Z
dc.date.available 2010-07-19T16:54:17Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12914
dc.description.abstract Pražení kávy je nejdůležitější technologický proces, který ovlivňuje výslednou jakost této pochutiny. Cílem této práce bylo popsat pražení německé (světlé až střední), vídeňské (střední), italské (tmavé) a pražení s nastaveným automatickým programem (tmavé až vel-mi tmavé pražení) na modelové pražírně Hottop coffee roaster model KN -8828P. Po upra-žení použitých káv A. Santos, A. Honduras, A. Ethiopie a Robusty Indie parchment byla hodnocena změna barvy, rozměrů kávového zrna, hustoty, aktivní kyselosti a organoleptic-kých vlastností. Vybrané technologické postupy pak byly navzájem hodnoceny a porovná-vány ve vhodnosti použití daného technologického postupu pro vybranou odrůdu. Nejlépe ze všech pražení, a to jak pro výslednou jakost, tak po technologické stránce, do-padlo pražení Vídeňské (střední), které nechalo naplno vyznít A. Honduras a pražení ital-ské, které mělo nejlepší výsledky s A. Santos a Robustou Indii Parchment. cs
dc.format 78, 5 s svázaných příloh cs
dc.format.extent 13416703 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject káva cs
dc.subject pražení cs
dc.subject analýza barvy cs
dc.subject změna rozměrů cs
dc.subject senzorická analýza cs
dc.subject coffee en
dc.subject roasting en
dc.subject color analysis en
dc.subject proportion change en
dc.subject sensory analysis en
dc.title Technologie a popis pražení kávy cs
dc.title.alternative Technology and specification of coffee roasting en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2010-05-31
dc.description.abstract-translated Coffee roasting is the most important technological process which affects final quality of coffee. The work describes German roasting process (light to medium), Wienna roasting (medium), Italian roasting (dark) and roasting with using of automatic program (dark to very dark) on model Coffee Roaster- Hottop coffee roaster model KN -8828P. Color change, bean size, density, active acidity and sensory characteristic of chosen coffee as A. Santos, A. Honduras, A. Ethiopia and Robusta India Parchment were described after the roasting. Chosen technological methods were valued with each other and compared in suit-ability of using chosen technological method for coffee type. Wienna roasting (medium) shows the best results in roasting as for final quality or for technological process. Wienna roasting (medium) was the best for A. Honduras and Italian roasting which has the best results together with A. Santos and Robusta Indie Parchment. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14554
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
bouda_2010_dp.pdf 12.79Mb PDF View/Open
bouda_2010_vp.doc 33.5Kb Microsoft Word View/Open
bouda_2010_op.doc 34Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account