dc.contributor.advisor |
Vaňátková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Miklíková, Hana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T10:27:32Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T10:27:32Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/12541
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zaměřila na charakterizaci kmenů Streptococcus thermophilus dle vybraných vlastností důležitých z hlediska technologie a bezpečnosti potravin. Studovanými vlastnostmi jak v teoretické, tak praktické části byly produkce exopolysacharidů, produkce enzymu ureáza, schopnost acidifikace a rezistence vůči antibiotikům. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků a to z důvodu technologicky významné produkce exopolysacharidů, které mohou prispět ke zlepšení textury a stabilizaci těchto výrobků. Dále bylo prokázáno, že studované kmeny Streptococccus thermophilus se řadily ke středně i vysoce okyselujícím druhům a také bylo zjištěno, že metabolizmus močoviny nemá žádný vliv na acidifikační aktivitu daných kmenů. Poslední vlastností, která byla sledována, byla rezistence vůči antibiotikům, kdy byly dané kmeny určeny jako citlivé. |
cs |
dc.format |
69 s. |
cs |
dc.format.extent |
5128827 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Streptococcus thermophilus
|
cs |
dc.subject |
exopolysacharidy
|
cs |
dc.subject |
ureáza
|
cs |
dc.subject |
acidifikace
|
cs |
dc.subject |
antibiotika
|
cs |
dc.subject |
Streptococcus thermophilus
|
en |
dc.subject |
exopolysaccharides
|
en |
dc.subject |
urease
|
en |
dc.subject |
acidification
|
en |
dc.subject |
antibiotics
|
en |
dc.title |
Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus |
cs |
dc.title.alternative |
Study of chosen properties of Streptococcus thermophilus strains |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Buňková, Leona |
|
dc.date.accepted |
2010-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis focused on the characterization of Streptococcus thermophilus strains according to chosen properties, that are important from technological and safety point of view. Exopolysaccharide production, production of the enzyme urease, acidification ability and resistance against antibiotics were the studied properties in both teoretical and practical part. It was found that the studied strains are both technological and safety point of view suitable for the manufacture of fermented dairy products because of the technologically significant products EPS, which can help improve texture and stabilization of these products. It was also shown that the studied strains belonged to Streptococccus thermophilus to medium and high acidifying species and found that the metabolism of urea has no effect on the acidification activity of the strains. The last feature that was observed was resistance to antibiotics, when the strains were identified as sensitive. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15042
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
B |
|