Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus

Show simple item record

dc.contributor.advisor Vaňátková, Zuzana
dc.contributor.author Miklíková, Hana
dc.date.accessioned 2010-07-19T10:27:32Z
dc.date.available 2010-07-19T10:27:32Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12541
dc.description.abstract Diplomová práce se zaměřila na charakterizaci kmenů Streptococcus thermophilus dle vybraných vlastností důležitých z hlediska technologie a bezpečnosti potravin. Studovanými vlastnostmi jak v teoretické, tak praktické části byly produkce exopolysacharidů, produkce enzymu ureáza, schopnost acidifikace a rezistence vůči antibiotikům. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků a to z důvodu technologicky významné produkce exopolysacharidů, které mohou prispět ke zlepšení textury a stabilizaci těchto výrobků. Dále bylo prokázáno, že studované kmeny Streptococccus thermophilus se řadily ke středně i vysoce okyselujícím druhům a také bylo zjištěno, že metabolizmus močoviny nemá žádný vliv na acidifikační aktivitu daných kmenů. Poslední vlastností, která byla sledována, byla rezistence vůči antibiotikům, kdy byly dané kmeny určeny jako citlivé. cs
dc.format 69 s. cs
dc.format.extent 5128827 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Streptococcus thermophilus cs
dc.subject exopolysacharidy cs
dc.subject ureáza cs
dc.subject acidifikace cs
dc.subject antibiotika cs
dc.subject Streptococcus thermophilus en
dc.subject exopolysaccharides en
dc.subject urease en
dc.subject acidification en
dc.subject antibiotics en
dc.title Studium vybraných vlastností kmenů Streptococcus thermophilus cs
dc.title.alternative Study of chosen properties of Streptococcus thermophilus strains en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2010-06-02
dc.description.abstract-translated This thesis focused on the characterization of Streptococcus thermophilus strains according to chosen properties, that are important from technological and safety point of view. Exopolysaccharide production, production of the enzyme urease, acidification ability and resistance against antibiotics were the studied properties in both teoretical and practical part. It was found that the studied strains are both technological and safety point of view suitable for the manufacture of fermented dairy products because of the technologically significant products EPS, which can help improve texture and stabilization of these products. It was also shown that the studied strains belonged to Streptococccus thermophilus to medium and high acidifying species and found that the metabolism of urea has no effect on the acidification activity of the strains. The last feature that was observed was resistance to antibiotics, when the strains were identified as sensitive. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 15042
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
miklíková_2010_dp.pdf 4.891Mb PDF View/Open
miklíková_2010_vp.doc 46Kb Microsoft Word View/Open
miklíková_2010_op.doc 36Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account