dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Bantová, Alena
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T09:14:48Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T09:14:48Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/12391
|
|
dc.description.abstract |
Rostlinné silice jsou těkavé, ve vodě nerozpustné látky s charakteristickou vůní. Získávají se destilací z rostlinných materiálů (květin, pupenů, semen, listů, bylin a plodů). V této práci byly sledovány antimikrobiální účinky čtyř rostlinných silic, a to z hřebíčku (Syzygium aromaticum), bobkového listu (Laurus nobilis) a dvou druhů dobromyslu (Origanum minutiflorum a Origanum dubium). Byla použita disková difúzní a agarová diluční metoda na spektrum bakterií, kvasinek a plísní. Nejvýraznější antimikrobiální účinky byly proká-zány u silice z O. minutiflorum. Tato silice byla aplikována na povrch chlazené drůbeže metodou postřiku. Ze všech sledovaných mikrobiálních skupin (mezofilní bakterie, psychrotrofní bakterie, koliformní bakterie, kvasinky) vyskytující se na kuřecí kůži byl antimik-robiální vliv silice z O. minutiflorum statisticky prokázán pouze na koliformní bakterie. |
cs |
dc.format |
66 s., 4 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
5796569 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
hřebíček
|
cs |
dc.subject |
Origanum minutiflorum
|
cs |
dc.subject |
Origanum dubium
|
cs |
dc.subject |
bobkový list
|
cs |
dc.subject |
bakterie
|
cs |
dc.subject |
kvasinky
|
cs |
dc.subject |
plísně
|
cs |
dc.subject |
drůbež
|
cs |
dc.subject |
clove
|
en |
dc.subject |
Origanum minutiflorum
|
en |
dc.subject |
Origanum dubium
|
en |
dc.subject |
bay leaf
|
en |
dc.subject |
bacteria
|
en |
dc.subject |
yeasts
|
en |
dc.subject |
modls
|
en |
dc.subject |
poultry
|
en |
dc.title |
Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže |
cs |
dc.title.alternative |
The use of plant essential oils for decrease of chilled poultry contamination. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vaňátková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2010-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
Essential oils are volatile, hydrophobic liquid with tipical odour. Essential oils are general-ly extracted by distillation from plant materials (flowers, buds, seeds, leaves, herbs and fruits). In this work, an antimicrobial effect of four essential oils from clove (Syzygium aromaticum), bay leaf (Laurus nobilis) and two species oregano (Origanum minutiflorum and Origanum dubium). It was observed on bacteria, yeasts and moulds by disk diffusion and agar dilution method. The most significant antimicrobial effect had O. minutiflorum essential oil. This essential oil was applied on the surface microflora of chilled poultry by spraying method. Antimicrobial effect of O. minutiflorum essential oil was proved statistically significant only against coliform bacteria among all tested groups (mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria, coliform bacteria, yeasts). |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15037
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
A |
|