Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Bantová, Alena
dc.date.accessioned 2010-07-19T09:14:48Z
dc.date.available 2010-07-19T09:14:48Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12391
dc.description.abstract Rostlinné silice jsou těkavé, ve vodě nerozpustné látky s charakteristickou vůní. Získávají se destilací z rostlinných materiálů (květin, pupenů, semen, listů, bylin a plodů). V této práci byly sledovány antimikrobiální účinky čtyř rostlinných silic, a to z hřebíčku (Syzygium aromaticum), bobkového listu (Laurus nobilis) a dvou druhů dobromyslu (Origanum minutiflorum a Origanum dubium). Byla použita disková difúzní a agarová diluční metoda na spektrum bakterií, kvasinek a plísní. Nejvýraznější antimikrobiální účinky byly proká-zány u silice z O. minutiflorum. Tato silice byla aplikována na povrch chlazené drůbeže metodou postřiku. Ze všech sledovaných mikrobiálních skupin (mezofilní bakterie, psychrotrofní bakterie, koliformní bakterie, kvasinky) vyskytující se na kuřecí kůži byl antimik-robiální vliv silice z O. minutiflorum statisticky prokázán pouze na koliformní bakterie. cs
dc.format 66 s., 4 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 5796569 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject hřebíček cs
dc.subject Origanum minutiflorum cs
dc.subject Origanum dubium cs
dc.subject bobkový list cs
dc.subject bakterie cs
dc.subject kvasinky cs
dc.subject plísně cs
dc.subject drůbež cs
dc.subject clove en
dc.subject Origanum minutiflorum en
dc.subject Origanum dubium en
dc.subject bay leaf en
dc.subject bacteria en
dc.subject yeasts en
dc.subject modls en
dc.subject poultry en
dc.title Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže cs
dc.title.alternative The use of plant essential oils for decrease of chilled poultry contamination. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vaňátková, Zuzana
dc.date.accepted 2010-06-04
dc.description.abstract-translated Essential oils are volatile, hydrophobic liquid with tipical odour. Essential oils are general-ly extracted by distillation from plant materials (flowers, buds, seeds, leaves, herbs and fruits). In this work, an antimicrobial effect of four essential oils from clove (Syzygium aromaticum), bay leaf (Laurus nobilis) and two species oregano (Origanum minutiflorum and Origanum dubium). It was observed on bacteria, yeasts and moulds by disk diffusion and agar dilution method. The most significant antimicrobial effect had O. minutiflorum essential oil. This essential oil was applied on the surface microflora of chilled poultry by spraying method. Antimicrobial effect of O. minutiflorum essential oil was proved statistically significant only against coliform bacteria among all tested groups (mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria, coliform bacteria, yeasts). en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 15037
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
bantová_2010_dp.pdf 5.528Mb PDF View/Open
bantová_2010_vp.doc 48.5Kb Microsoft Word View/Open
bantová_2010_op.doc 40Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account