dc.contributor.advisor |
Bendová, Hana
|
|
dc.contributor.author |
Jančíková, Markéta
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T07:52:52Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T07:52:52Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/12265
|
|
dc.description.abstract |
Práce je v první části věnována stanovení dermální absorpce emulzních zinkových bělob různých typů, ve kterých je ZnO rozptýlen ve formě nanočástic metodou in vitro. S použi-tím nanočástic v prostředcích na slunění totiž roste obava potenciálního rizika na lidské zdraví a i když v současné době není ZnO v seznamu povolených UV filtrů, jedná se o jeho schválení. Ve druhé části je práce zaměřena na stanovení zinku penetrovaného do kůže metodou AAS a ověření možnosti aplikace spektrofotometrického stanovení zinku vybra-nou metodikou. Principem této metody je barevná reakce zinku s xylenolovou oranží za vzniku komplexu, který je stabilizován kationaktivním tenzidem v prostředí pH 5,5. V případě použití modelových vzorků lze tvrdit, že aplikovaná metodika spektrofotomet-rického stanovení je pro kosmetické prostředky obsahující tukovou složku vhodná. Co se týče vzorků získaných dermální absorpcí, byly hodnoty získané spektrofotometrickou me-todou vyšší než v případě AAS, což bude předmětem dalšího zkoumání. Ze získaných vý-sledků však lze konstatovat, že zinek nepenetruje níže než do rohové vrstvy a tato vrstva kůže tak plní svou bariérovou funkci. |
cs |
dc.format |
89s, 4s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
2990660 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
oxid zinečnatý
|
cs |
dc.subject |
nanočástice
|
cs |
dc.subject |
dermální absorpce
|
cs |
dc.subject |
spektrofotometrické stanovení
|
cs |
dc.subject |
zinc oxide
|
en |
dc.subject |
nanoparticles
|
en |
dc.subject |
dermal absorption
|
en |
dc.subject |
spectrophotometric determination
|
en |
dc.title |
Nano ingredience v prostředcích na slunění |
cs |
dc.title.alternative |
Nano ingredients in sunscreens |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kejlová, Kristina |
|
dc.date.accepted |
2010-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is in the first part focused on assessment of dermal absorption of emulsive Zinc whites of different types, in which ZnO is dispersed in the form of nanoparticles, using an in vitro method. The inclusion of nanoparticles in sunscreens increases the concern of poss-ible hazards for human health, and although currently ZnO is not included in the list of approved UV filters, the process of its approval is under way. The second parts of this work is aimed on Zinc penetration into skin determined by AAS method and on the possibility to apply new methodology based on spectrophotometry. The principle of this method is a color reaction between Zinc and xylenol orange, resulting in a complex stabilize by a cationic surfactant at pH 5,5. In case of the model samples, the applied spectrophotometric methodology seems to be acceptable for cosmetic products containing fatty components. In case of samples obtained from dermal absorption, the spectrophotometric method provided higher values than ASS. This result will be studied further in the future. The results suggest, that Zinc is not penetrating deeper than into the horny layer, which fulfills its barrier function. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and economics of fat, detergent and cosmetics production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15742
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-22 |
|
utb.result.grade |
A |
|