dc.contributor.advisor |
Fišera, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Zehnalová, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T06:45:09Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T06:45:09Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/12132
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo stanovení antioxidantů v čajích. Antioxidanty jsou důležité látky mající schopnost eliminovat působení volných radikálů, které poškozují tkáně organismu, jsou příčinou vzniku různých onemocnění a stárnutí organismu. Antioxidanty byly stanovovány v černém, bílém a zeleném čaji. V práci je také zmíněno technologické zpracování jednotlivých čajů a jejich příznivé účinky na zdraví člověka. Stanovení bylo provedeno pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie HPLC s elektrochemickým detektorem ECD. Poté byla vyzkoušena metoda HPLC UV/MS. |
cs |
dc.format |
97 s, 5 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
5605187 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Antioxidanty
|
cs |
dc.subject |
černý čaj
|
cs |
dc.subject |
bílý čaj
|
cs |
dc.subject |
oolong
|
cs |
dc.subject |
zelený čaj
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
Coulochem III
|
cs |
dc.subject |
ECD
|
cs |
dc.subject |
Antioxidants
|
en |
dc.subject |
black tea
|
en |
dc.subject |
white tea
|
en |
dc.subject |
green tea
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
Coulochem III
|
en |
dc.subject |
ECD
|
en |
dc.title |
Význam a stanovení antioxidantů v čaji |
cs |
dc.title.alternative |
Importance and determination of antioxidants in tea |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2010-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis is the determination of antioxidants in the tea. Antioxidants are important substances that have the ability to eliminate free toxic radicals, which damage the body tissue, are the cause of various diseases ang aging. Antioxidants are measured in black, white and green tea. The paper also mentioned the processing of tea and its benefical effects on human health. The assay was performed using hight performance liquid chromatography HPLC with electrochemical detector ECD. Next was tried method HPLC UV/MS. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
15126
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
B |
|