Pokročilé obaly pro potravinářské a farmaceutické aplikace na bázi vodorozpustného polymeru

DSpace Repository

Language: English čeština 

Pokročilé obaly pro potravinářské a farmaceutické aplikace na bázi vodorozpustného polymeru

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sáha, Petr
dc.contributor.author Ganbold, Solongo
dc.date.accessioned 2010-07-19T06:43:56Z
dc.date.available 2010-07-19T06:43:56Z
dc.date.issued 2010-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/12130
dc.description.abstract Předkládaná práce přináší přehled do problematiky použití polymerních materiálů pro přípravu pokročilých obalů. Podstatná část této práce se věnuje mikroenkapsulaci, jako techniky využívané pro speciální obalové aplikace pro různé aplikace včetně potravinářských výrob, farmacie, zemědělství či biotechnologie. Experimentální část se zaměřuje na detailní popis interakcí vodorozpustného polyvinylalkoholu (PVA) s kyselinou mléčnou (LA), jakožto perspektivní látkou z hlediska ekonomického i ekologického. Konkrétně je zde sledován vliv stupně hydrolýzy PVA a koncentrace LA na výsledné vlastnosti odlévaných polymerních filmů. Následně je popsán vliv výše zmíněných faktorů na schopnost tvorby polymerních 3D struktur pomocí dialdehydického síťovadla. Získané parametry byly aplikovány jako výchozí poznatky pro přípravu mikrokapslí na bázi lipofilního jádra obsahujícího -karoten-obal na bázi vodorozpustného polymeru pomocí metody jednoduché koacervace. Připravené systémy byly charakterizovány a zároveň byl vyhodnocen vliv výše zmiňovaných faktorů na kvalitu a stabilitu mikrokapsle v různých podmínkách. Výsledky ukazují pozitivní vliv vysokého stupně hydrolýzy a přítomnosti LA na vlastnosti připravených mikročástic z hlediska efektivity enkapsulace a odolnosti vůči teplotám nad 70 °C, nízkému pH i některým organickým rozpouštědlům. cs
dc.format.extent 4742623 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Vodorozpustný polymer cs
dc.subject odlévaný film cs
dc.subject mikroenkapsulace cs
dc.subject koacervace cs
dc.subject polyvinylalkohol cs
dc.subject síťování cs
dc.subject glutaraldehyd cs
dc.subject kyselina mléčná cs
dc.subject beta-karoten cs
dc.subject stabilita cs
dc.subject Water-soluble polymer en
dc.subject cast film en
dc.subject microencapsulation en
dc.subject coacervation en
dc.subject poly en
dc.subject vinyl alcohol en
dc.subject crosslinking en
dc.subject glutaraldehyde en
dc.subject lactic acid en
dc.subject LA and beta-carotene en
dc.subject stability en
dc.title Pokročilé obaly pro potravinářské a farmaceutické aplikace na bázi vodorozpustného polymeru cs
dc.title.alternative Advanced packaging for food and pharmaceutical applications based on water-soluble polymer en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2010-03-25
dc.description.abstract-translated The presented thesis summarizes the current state of the art of the polymeric materials used for preparation of advanced packaging. The essential part of the thesis is dedicated to microencapsulation, the method of special packaging preparation that finds application in various fields, such as food and pharmaceutical industries, agriculture and/or biotechnology. The experimental part of the thesis is focused on detailed description of the interactions between water-soluble poly (vinyl alcohol) (PVA) and lactic acid (LA), which is a relatively promising compound from both economical and ecological point of view. Concretely, the influence of PVA hydrolysis degree and LA concentration on the resulting properties of the cast polymer films are the subjects of the systematic study. The effect of the factors mentioned above on the ability to form 3D polymer network by using dialdehyde is described subsequently. The knowledge obtained in this study was applied in the preparation process of the microcapsules based on lipophylic core containing -carotene-shell material based on water-soluble polymer by the method of simple coacervation. The prepared systems were characterized and the effects of the above-mentioned parameters on the quality and stability of the microcapsules under various conditions were evaluated. The results reveal a positive effect of the high hydrolysis degree as well as LA presence on the encapsulation efficiency, thermal stability at temperature 70 °C, low pH and some of the organic solvents of the microcapsules. en
dc.description.department Centrum polymerních materiálů cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 17033
dc.date.assigned 2006-10-30


Files in this item

Files Size Format View
ganbold_2010_dp.pdf 4.522Mb PDF View/Open
ganbold_2010_vp.pdf 51.16Kb PDF View/Open
ganbold_2010_op.zip 51.39Kb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account