dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Plachý, Tomáš
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T06:11:04Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T06:11:04Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-28 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/12063
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. První, teoretická část, se zabývá charakterizací živočišného odpadu vznikajícího v jatečním nebo v rybárenském průmyslu. Dále řeší problematiku nakládání s tímto odpadem a popisuje známé metody odtučnění, vedoucí k zisku hodnotných surovin (bílkoviny). Ve druhé části je popsán experiment, ve kterém byly odtučňovány hovězí šlachy lipolytickým enzymem LIPOLASE 100 L. Odtučňování bylo prováděno ve vodném prostředí. Enzymová hydrolýza byla sledována jako funkce doby odtučňování, teploty odtučňování a množství použitého enzymu. Největšího odtuč-nění bylo dosaženo při době odtučňování 16 hodin, teplotě 14 °C a dávce enzymu 1,6 % (w/w). |
cs |
dc.format |
54 |
cs |
dc.format.extent |
1933761 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Práce není přístupná |
|
dc.subject |
jateční odpad
|
cs |
dc.subject |
hovězí šlachy
|
cs |
dc.subject |
odtučnění
|
cs |
dc.subject |
kolagen
|
cs |
dc.subject |
hydrolýza
|
cs |
dc.subject |
slaughterhouse by-products
|
en |
dc.subject |
cattle tendons
|
en |
dc.subject |
defatting
|
en |
dc.subject |
collagen
|
en |
dc.subject |
hydrolysis
|
en |
dc.title |
Jateční odpad jako netradiční zdroj kolagenu |
cs |
dc.title.alternative |
Slaughterhouse by-products as an unusual source of collagen |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Olejník, Robert |
|
dc.date.accepted |
2010-06-24 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis consist of two parts. The first, theoretical part, deals with characterization of slaughterhouse and fishing industry by-products. Also addresses the issue of manage-ment of this by-products and describes the known methods of defatting, leading to gain of valuable raw materials (proteins). In the second part experimental part is described, in which cattle tendons were defatted using lipolytic enzyme LIPOLASE 100 L. Deffating was carried out in an aqueous environment. Enzymatic hydrolysis was monitored as a function of deffating time, defatting temperature and quantity of the enzyme. Optimal conditions for deffating cattle tendons are as follows: 16 hours, temperature 14 °C and quantity of enzyme 1.6 % (w/w). |
en |
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/141
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and materials technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and materials technology |
en |
dc.identifier.stag |
15108
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-15 |
|
utb.result.grade |
A |
|