dc.contributor.advisor |
Kramářová, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Hábová, Magda
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-13T16:45:40Z |
|
dc.date.available |
2010-07-13T16:45:40Z |
|
dc.date.issued |
2006-05-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/1203
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah vitaminu B2 v živočišných produktech. Vitamin B2, nazývaný jako riboflavin, byl stanovován ve vepřovém a v hovězím mase, v kuřecích, krůtích, vepřových a hovězích játrech a tavených sýrech. Ke stanovení riboflavinu byla použita chromatografická metoda HPLC s UV/VIS detekcí. Odborná literatura uvádí množství vitaminu B2 v těchto zvolených živočišných produktech vyšší, než bylo zjištěno při analýze pomocí HPLC. Nižší naměřené hodnoty riboflavinu mohou souviset s podmínkami při skladování živočišných produktů, transportu do prodejen nebo přechováváním v prodejních prostorách, kde byly živočišné produkty intenzivně vystaveny světelnému záření. Záření v rozmezí 420 až 560 nm způsobuje rychlý úbytek riboflavinu. |
cs |
dc.format |
91 |
cs |
dc.format.extent |
1287861 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
vitamin B2
|
cs |
dc.subject |
riboflavin
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
živočišné produkty
|
cs |
dc.subject |
vepřové maso
|
cs |
dc.subject |
hovězí maso
|
cs |
dc.subject |
játra
|
cs |
dc.subject |
tavené sýry
|
cs |
dc.subject |
vitamin B2
|
en |
dc.subject |
riboflavin
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
animal products
|
en |
dc.subject |
pork
|
en |
dc.subject |
beef
|
en |
dc.subject |
liver
|
en |
dc.subject |
processed cheese
|
en |
dc.title |
Stanovení vitaminu B2 v produktech živočišného původu |
cs |
dc.title.alternative |
The determination of the vitamine B2 in animal's food products |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rop, Otakar |
|
dc.date.accepted |
2006-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The topic of this Master thesis was to determine the amount of vitamine B2 contained in animal products.Vitamine B2, also known like riboflavin, was measured in a pork and beef meat, in chicken, turkey, pork and beef livers and in processed cheese. To determine the amount of riboflavin, the High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method with UV/VIS detector was used.The amount of riboflavin in these products showed that its amount was determined lower than was publicated in science paper till now. It could be probably caused by shelf-.life of animal products during transportation or during storage in shops, where these products are exposed to the light. Sunny radiation in the range of 420 to 560 nm causes rapid loss of riboflavin. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/203
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and economics of fat, detergent and cosmetics production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
2281
|
|
dc.date.assigned |
2005-10-10 |
|
utb.result.grade |
B |
|