dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Šenkeříková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-19T00:48:30Z |
|
dc.date.available |
2010-07-19T00:48:30Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/11768
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá stanovením velikosti částic emulzí typu olej ve vodě (O/V) s různými poměry olejové a vodné fáze. Emulze byly připraveny metodou EIP (Emulsion Inversion Point, inversní bod emulze) při laboratorní teplotě za přítomnosti směsi dvou emulgátorů o rozdílných hodnotách hydrofilně-lipofilní rovnováhy (HLB). Pro charakteri-zaci emulzí byla použita metoda fotonové korelační spektroskopie (PCS). Ihned po přípravě byla touto metodou u emulzí stanovena velikost a distribuce velikostí částic. Pro hodnocení stability byly emulze uloženy při teplotách 4 °C, 25 °C a 35 °C. Stabilita byla sledována v pravidelných časových intervalech během skladování prostřednictvím změn ve veli-kostech částic a pomocí vizuálního hodnocení. |
cs |
dc.format |
75 s. |
cs |
dc.format.extent |
1979918 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
emulze
|
cs |
dc.subject |
mikroemulze
|
cs |
dc.subject |
nanoemulze
|
cs |
dc.subject |
fotonová korelační spektrometrie
|
cs |
dc.subject |
PCS
|
cs |
dc.subject |
stabilita
|
cs |
dc.subject |
emulsion
|
en |
dc.subject |
micro-emulsion
|
en |
dc.subject |
nano-emulsion
|
en |
dc.subject |
photon correlation spectroscopy
|
en |
dc.subject |
PCS
|
en |
dc.subject |
stability
|
en |
dc.title |
Charakterizace emulzí fotonovou korelační spektroskopií |
cs |
dc.title.alternative |
Characterization of Emulsions using Photon Correlation Spectroscopy |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vltavská, Pavlína |
|
dc.date.accepted |
2010-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the graduation thesis, particle size of oil-in-water emulsions with different rations be-tween oil and water phase was studied. The emulsions were prepared using EIP method (Emulsion Inversion Point) at laboratory temperature in the presence of two emulsifiers with different values of hydrophilic-lipophilic balance (HLB). Photon correlation spectros-copy (PCS) was used to evaluate size and distribution of particles in the emulsions imme-diately after their preparation. In order to estimate stability, the emulsions were stored at temperatures of 4 °C, 25 °C and 35 °C. Stability was evaluated from the changes of particle size and visual appearance of emulsions sampled at regular time intervals during the storage. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/205
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and economics of fat, detergent and cosmetics production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
16476
|
|
dc.date.assigned |
2010-02-22 |
|
utb.result.grade |
A |
|