dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Haroková, Ema
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T12:14:39Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T12:14:39Z |
|
dc.date.issued |
2010-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/11077
|
|
dc.description.abstract |
Možnosti detekce mikroorganismů v potravinách či jiných kulturách je celá řada. Od klasických biologických metod léty ověřených až po moderní, molekulárně biologické, které slouží k přímé detekci a průkazu přítomnosti nejen patogenních mikroorganismů ve vyšetřovaných vzorcích. V této práci byly použity dvě takové biologické metody. Klasické kultivace, pomocí které jsme si ověřili růst a přítomnost 10 vybraných kmenů bakterií rodu Clostridium na 5 druzích půd. Díky ní jsme také získali vzorky čistých kultur pro použití pro polymerázovou řetězovou reakci (PCR) s detekcí pomocí agarosové gelové elektroforézy s následnou UV vizualizací. |
cs |
dc.format |
113 s., 3 s. obr. příloh. |
cs |
dc.format.extent |
2723588 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
detekce
|
cs |
dc.subject |
bakterie rodu Clostridium
|
cs |
dc.subject |
kultivace
|
cs |
dc.subject |
polymerázová řetězová reakce
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
detection
|
en |
dc.subject |
cultivation
|
en |
dc.subject |
the polymerazation chain reaction
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.subject |
cultivation
|
en |
dc.title |
Možnosti detekce bakterií rodu Clostridium kultivačními a non-kultivačními metodami. |
cs |
dc.title.alternative |
The Possibilities of detection of Bactery Clostridium cultivation and non-cultivation methods. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležálková, Iva |
|
dc.date.accepted |
2010-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
There are many posibilities of microbial detection in foods and clinical samples. From classical biological methods to modern molecular biological technology for the de-termination for the direct detection and document of present not only pathogens microor-ganisms in the examinant cultures. In this work are used the such as two biological methods. The traditional cultural techniques for the direct isolation and occurence of 10 selected strains of Clostridium bac-teria. So we obtained samples "clear cultures" for using in the others method, the poly-merase chain reaction (PCR) with detection of agarose gel electrophoresis with UV visu-alization. |
en |
dc.description.department |
Ústav chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/199
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie potravin a bioaaktivních látek |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
14561
|
|
dc.date.assigned |
2010-01-04 |
|
utb.result.grade |
B |
|