dc.contributor.advisor |
Březina, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Molatová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T04:18:12Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T04:18:12Z |
|
dc.date.issued |
2009-09-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/10335
|
|
dc.description.abstract |
Cílem disertační práce bylo studium antibakteriálního účinku devatenácti organických kyselin a dvou monoacylglycerolů vůči bakterii Campylobacter jejuni. Záměrem bylo stanovit inhibiční koncentrace organických kyselin v pokusech in vitro a ověřit získané výsledky v navazujícím in vivo experimentu. Pro sledování účinků oganických kyselin byly zvoleny dvě základní metody - měření koncentrace bakteriálního proteinu v kultuře pomocí biuretové metody a real-time PCR. Nejvýraznější inhibiční aktivitu vykazovaly kyseliny kaprylová, kaprinová a laurová (IC50 <= 0,10 mg/ml). Účinek organických kyselin byl do značné míry ovlivněn hodnotou pH, přičemž výrazněji se projevil v prostředí s vyšší aciditou. Oproti tomu vliv prodloužení doby inkubace na inhibiční účinek kyselin byl marginální. Klinický izolát C. jejuni byl méně vnímavý k působení organických kyselin než sbírkový kmen. Pro posouzení vlivu kyseliny kaprinové, fumarové a monokaprinu na změny membránového potenciálu byla použita draslíková a TPP iontově selektivní elektroda. Vliv kyseliny kaprinové a fumarové na morfologii buněčných membrán C. jejuni byl sledován pomocí transmisní elektronové mikroskopie. Obdržené výsledky in vitro pokusů potvrzují, že antimikrobiální aktivita organických kyselin vůči bakterii C. jejuni je značně variabilní a suplementace krmiv v některých případech může mít minimální význam. Z testovaných organických kyselin vykazuje potenciál inhibovat růst bakterií C. jejuni v koncentracích jež jsou uplatnitelné také in vivo, zejména kyselina kaprylová, kaprinová a laurová (tj. kyseliny o střední délce řetězce s 8, 10 a 12 atomy uhlíku). Záměrem pokusu in vivo bylo zjistit, zda suplementace krmiv zvolenými mastnými kyselinami (kys. kaprylová a kaprinová) může zabránit infekci kuřat kampylobakterem, nebo ji alespoň částečně eliminovat. Zvolené kyseliny byly aplikovány do krmiv ve volné nebo enkapsulované formě. Krmivo obsahující enkapsulovanou formu mastných kyselin (0,25 %) signifikantně snížilo počty C. jejuni u brojlerů. Výsledky experimentální infekce drůbeže tedy potvrzují potenciál mastných kyselin snížit prevalenci Campylobacter sp. u drůbeže. |
cs |
dc.format.extent |
1511245 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
cs |
dc.rights |
Bez omezení |
cs |
dc.subject |
Campylobacter jejuni
|
cs |
dc.subject |
organické kyseliny
|
cs |
dc.subject |
antibakteriální účinek
|
cs |
dc.subject |
inhibiční koncentrace
|
cs |
dc.subject |
real-time PCR
|
cs |
dc.subject |
náhrady antibiotik
|
cs |
dc.subject |
Campylobacter jejuni
|
en |
dc.subject |
organic acids
|
en |
dc.subject |
antimicrobial effect
|
en |
dc.subject |
inhibitory concentration
|
en |
dc.subject |
real-time PCR
|
en |
dc.subject |
replacements of antibiotics
|
en |
dc.title |
Účinek organických kyselin na bakterii Campylobacter jejuni |
cs |
dc.title.alternative |
Efect of organic acids on bacterium Campylobacter jejuni |
en |
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.date.accepted |
2009-11-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the Doctoral thesis was to evaluate the antimicrobial activity of nineteen organic acids and two monoacylglycerols against Campylobacter jejuni. The objective was to determine inhibitory concentrations of organic acids in vitro and to confirm these results also by in vivo experiment. Two different methods were used to assess the antimicrobial activity of acids: the measurement of cell protein concentration in treated cultures by the biuret method and a SYBR Green based real-time PCR assay. Caprylic, capric and lauric acids were the most efficient antimicrobials among the compounds tested (IC)-selective electrodes, respectively. The effect of capric and fumaric acids on morphological status of C. jejuni cells was further studied using transmission electron microscopy. The results of in vitro experiments show that antimicrobial activity of organic acid against C. jejuni is variable and supplementation of feeds with some acids may have insufficient effects. Among organic acids tested, namely caprylic, capric and lauric acids (i.e. straight-chain fatty acids with 8, 10 and 12 carbon atoms, respectively) have potential to be used against C. jejuni at concentration feasible in vivo. In vivo experiment was carried out to investigate whether fatty acids (caprylic and capric acid) supplementation of feed would reduce C. jejuni colonization in broiler chickens. Two forms of fatty acids were tested: coated and non-coated. The diet enriched with 0.25 % of coated form of fatty acids consistently reduced enteric Campylobacter populations in chickens. Results of the experimental infection of broiler chickens support capability of fatty acids to reduce Campylobacter carriage in poultry. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Chemistry and Technology |
en |
dc.identifier.stag |
13573
|
|
dc.date.assigned |
2006-09-01 |
|