Mikroflóra povrchu kuřat z obchodní sítě a zkoušky prevence kontaminace patogenními bakteriemi

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikroflóra povrchu kuřat z obchodní sítě a zkoušky prevence kontaminace patogenními bakteriemi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Marounek, Milan
dc.contributor.author Doležalová, Magda
dc.date.accessioned 2010-07-18T02:31:40Z
dc.date.available 2010-07-18T02:31:40Z
dc.date.issued 2009-05-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/10121
dc.description.abstract Práce byla zaměřena na studium skladby mikroflóry nebalené chlazené drůbeže z obchodní sítě. V literární rešerši je uveden přehled současného stavu problematiky se zaměřením na metody snižování počtu mikroorganizmů na povrchu masa a drůbeže používané u nás a ve světě. V experimentální části byly izolovány bakteriální kmeny z kůže chlazených kuřat, které byly charakterizovány pomocí mikrobiologických, biochemických a molekulárně biologických metod. Dále byly testovány antimikrobiální účinky různých organických kyselin a monoacylglycerolů, z nichž byly některé vytipovány pro aplikaci na kůži chlazené drůbeže. Po aplikaci byl sledován vliv na snížení mikrobiální kontaminace kuřecí kůže. Zejména kyselina mléčná, která je přirozenou složkou masa, se jevila jako velmi účinná při potlačení mikroorganizmů poškozujících drůbeží maso. Nejvyššího efektu bylo dosaženo použitím kombinace kyseliny mléčné se sorbanem draselným. Aplikace této směsi neovlivňuje vzhled, vůni ani chuť drůbežího masa. Tímto ošetřením byla zvýšena bezpečnost a prodloužena trvanlivost chlazeného drůbežího masa o několik dní, aniž by byly ovlivněny organoleptické vlastnosti. cs
dc.format.extent 2428231 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Chlazená drůbež cs
dc.subject mikroflóra cs
dc.subject kyselina mléčná cs
dc.subject sorban draselný cs
dc.subject Chilled chicken en
dc.subject microflora en
dc.subject lactic acid en
dc.subject potassium sorbate en
dc.title Mikroflóra povrchu kuřat z obchodní sítě a zkoušky prevence kontaminace patogenními bakteriemi cs
dc.title.alternative Microflora of retail chicken surface and preventing the contamination by pathogens en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2009-07-01
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to study skin microflora of retail chicken surface. Literature review looks into the problem of this field, especially it is focused on decontamination treatments of poultry in the Czech Republic and worldwide. Bacterial strains were isolated from the chilled chicken skin and were further characterized by microbiological, biochemical and molecular biology methods. Antimicrobial activity of several organic acids and monoacylglycerols were tested. Few of them were selected for application on chicken skin. Experiments were conducted to decontaminate chilled chicken skin with selected organic acids or monoacylglycerols and the antimicrobial effect on skin microflora was observed. Namely lactic acid, that is a natural compound of meat, was found to be the most effective in reduction of spoilage microorganisms in combination with potassium sorbate. Application of this combination did not influence sensory characteristic of chicken meat and skin. Food safety of chicken meat was increased and its shelf life was prolonged by means of this treatment. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 13419
dc.date.assigned 2005-10-02


Files in this item

Files Size Format View
doležalová_2009_dp.pdf 2.315Mb PDF View/Open
doležalová_2009_vp.doc 29Kb Microsoft Word View/Open
doležalová_2009_op.zip 12.07Mb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account