dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-18T02:10:49Z |
|
dc.date.available |
2010-07-18T02:10:49Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-27 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/10081
|
|
dc.description.abstract |
Většina klostridií je schopna tvořit toxiny, které způsobují onemocnění lidí i zvířat. Tyto toxiny jsou proteinové povahy. Klostridia tvoří buď neurotoxiny nebo histotoxiny. Ke skupině neurotoxinů patří botulotoxin produkovaný Clostridium botulinum a způsobující onemocnění zvané botulizmus a tetanospasmin produkovaný Clostridium tetani, které způsobuje onemocnění zvané tetanus. Tyto dva toxiny patří mezi nejnebezpečnější bakteriální toxiny. I velmi malé dávky způsobují smrt organizmu. Výskyt tetanu je dnes již omezen díky očkování a botulizmus není tak častý, díky vysokým mikrobiálních kontrolách potravin. Ke skupině histotoxinů patří toxiny produkované Clostridium perfringens, Clostridium novyi A, Clostridium septicum a Clostridium difficile. Tyto druhy způsobují klostridiové myonekrózy, alimentární intoxikace, průjmy a pseudomembránové enterokolitidy. I přes svou vysokou toxicitu je možno klostridia použít v lékařství jako léčbu dětské mozkové obrny a nebo při průmyslové výrobě bioetanolu. |
cs |
dc.format |
39 |
cs |
dc.format.extent |
775166 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Clostridium
|
cs |
dc.subject |
toxiny
|
cs |
dc.subject |
botulotoxin
|
cs |
dc.subject |
tetanospasmin
|
cs |
dc.subject |
neurotoxiny
|
cs |
dc.subject |
histotoxiny
|
cs |
dc.subject |
Clostridium
|
en |
dc.subject |
toxin
|
en |
dc.subject |
botulotoxin
|
en |
dc.subject |
tetanospasmin
|
en |
dc.subject |
neurotoxin
|
en |
dc.subject |
histotoxin
|
en |
dc.title |
Toxiny bakterií rodu Clostridium |
cs |
dc.title.alternative |
Clostridium toxins |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Holko, Ivan |
|
dc.date.accepted |
2009-06-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
Most of Clostridium bacteria produce proteinaceous toxins causing human or animals diseases. Clostridium can produce neurotoxins or histotoxins. The group of neurotoxins includes botulotoxin produced by Clostridium botulinum. It causes botulism and tetanospasmin produced by Clostridium tetani causes tetanus. Al of these toxins are the most dangerous bacterial toxins. Just wery low doses can cause the death of organism. Incidence of tetanus is limited due to vaccination and the incidence of botulism is not so high because of food safety. The second group of toxins are histotoxins produced by Clostridium perfringens, Clostridium novyi A, Clostridium septicum a Clostridium difficile. These toxins cause clostridial myonecrosis, food-borne intoxication, diarrhoea or pseudomembranous enterocolitis. On the other hand Clostridium can be used in medicine for treatment of child cerebral paralyse or in production of bioethanol. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12499
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-18 |
|
utb.result.grade |
B |
|