Stanovení riboflavinu v cereálních produktech

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení riboflavinu v cereálních produktech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení riboflavinu v cereálních produktech
Autor: Sikorová, Pavlína
Vedoucí: Škrovánková, Soňa
Abstrakt: V teoretické části diplomové práce je popsán vitamin B2 - riboflavin, jeho zdroje a vlast-nosti (fyzikálně-chemické i fyziologické) a také ztráty vitaminu při technologických opera-cích. Dále jsou popsány analytické metody, především chromatografické techniky, využí-vané pro stanovení tohoto vitaminu a technika HPLC. Je zde uvedena i charakteristika ce-reálních produktů. Experimentální část popisuje optimalizaci izolačního postupu vitaminu B2 z vybraných 22 běžných cereálních produktů (mouka, chléb, rohlík, cereální snídaně, těstoviny), kdy bylo zjišťováno vhodné složení a množství extrakčních činidel i průběh celé izolace. Následně byly pomocí chromatografické techniky HPLC/UV-DAD stanoveny obsahy riboflavinu ve vybraných 22 cereálních produktech, kdy obsah vitaminu klesal v následujícím pořadí: cereální snídaně, mouky obohacené vitaminy, celozrnné sušenky, celozrnné chleby, celo-zrnné mouky, pšeničný chléb, celozrnné těstoviny, tukový rohlík, pšeničné mouky a celo-zrnné pečivo.
URI: http://hdl.handle.net/10563/6824
Datum: 2008-05-16
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 8069


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
sikorová_2008_dp.pdf 2.047Mb PDF Zobrazit/otevřít
sikorová_2008_vp.doc 51.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
sikorová_2008_op.doc 47.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet