Vliv přídavku pektinů a vybraných monosacharidů na vybrané charakteristiky tavených sýrů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv přídavku pektinů a vybraných monosacharidů na vybrané charakteristiky tavených sýrů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv přídavku pektinů a vybraných monosacharidů na vybrané charakteristiky tavených sýrů
Autor: Voldánová, Barbora
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Cílem této práce bylo zkoumat vliv různých přídavků monosacharidů (glukosy, fruktosy a galaktosy) na tvorbu gelu neesterifikovaného pektinu, který byl přidáván do modelového taveného sýra s obsahem 40% w/w sušiny a 50 % w/w tuku v sušině. V práci byly analyzovány a srovnány tyto vzorky: kontrolní vzorek, vzorky s přídavkem 0,2 nebo 0,4% w/w pektinu, vzorky s přídavkem 1% w/w monosacharidů a vzorky s přídavkem jak pektinu tak monosacharidů. Po čtrnáctidenním skladování (při 6+-2 °C) byla u vzorků sledována konzistence pomocí dynamického oscilačního reometru s geometrií deska-deska. Bylo zjištěno, že vzorky obsahující pektin byly tužší oproti kontrolnímu vzorku. Naopak přídavek monosacharidu do taveného sýra způsobil značný pokles jak elastického (G') tak ztrátového (G'') modulu pružnosti, což se projevilo i v poklesu tuhosti sýra. Všechny typy monosacharidů snížily hodnoty elastického (G') a ztrátového (G'') modulu pružnosti na stejnou hladinu. Protože reálné vzorky vykazovaly široký rozptyl, byly v následující části vyrobeny analogy tavených sýrů. Analogy byly taveny především ze sladkého kaseinu a sójového či kokosového tuku. Cílem této části bylo najít vyhovující surovinovou skladbu analogů pro další práci.
URI: http://hdl.handle.net/10563/5731
Datum: 2008-06-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 7824


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
voldánová_2008_bp.pdf 626.1Kb PDF Zobrazit/otevřít
voldánová_2008_vp.doc 32Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
voldánová_2008_op.doc 38Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet