Hodnocení kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Hodnocení kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Lazárková, Zuzana
dc.date.accessioned 2024-01-29T08:29:01Z
dc.date.available 2024-01-29T08:29:01Z
dc.date.issued 2023-12-14
dc.identifier.isbn 978-80-7678-217-4 en
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54620
dc.description.abstract Předložená habilitační práce se zabývá hodnocením kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování. V práci byly zkoumány vybrané potraviny mléčného původu (pasterované a sterilované tavené sýry, bílý sýr zrající v solném nálevu) a masného původu (masné kontervy a polokonzervy, rybí konzerva, hotové jídlo v konzervě a instatní gulášová polévka) a též potraviny se sníženou aktivitou vody sacharidického původu (džem, med a lískooříšková pomazánka s kakaem). U některých potravin byly srovnávány 2 konzervační zákroky (pasterace a sterilace). Část potravin byla skladována krátkodobě (2 měsíce) a část dlouhodobě (6 až 24 měsíců), přičemž byly využity různé skladovací teploty (-18 až 40 °C). Během skladování byly potraviny podrobeny chemickým, fyzikálním, mikrobiologickým, texturním, reologickým a senzorickým analýzám. V případě trvanlivých potravin, které byly skladovány dlouhodobě, byl sledován vliv sterilace a/nebo teploty a délky skladování na jakost potravin. Práce představuje ucelený popis faktorů, které ovlivňují jakost potravin během skladování, včetně vlivu surovinové skladby (obsah sušiny, tuku v sušině a přídavku různých látek), použitého způsobu konzervace (pasterace, sterilace a osmoanabiózy) a podmínek skladování (zejména teploty a délky). en
dc.format 56 cs
dc.format.extent 56 en
dc.language.iso cs en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně en
dc.rights Teze habilitační práce jsou přístupné veřejně v tištěné podobě v Knihovně UTB. Plný text práce je přístupný elektronicky pouze v rámci univerzity. en
dc.subject kvalitativní parametry en
dc.subject konzervační metody en
dc.subject sterilace en
dc.subject pasterace en
dc.subject osmoanabióza en
dc.subject trvanlivé potraviny en
dc.subject skladování en
dc.subject qualitative parameters en
dc.subject preservation techniques en
dc.subject sterilization en
dc.subject pasteurization en
dc.subject osmoanabiosis en
dc.subject long-life food en
dc.subject storage en
dc.title Hodnocení kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování en
dc.title.alternative Evaluation of Qualitative Parameters of Selected Food Groups During Storage en
dc.type Book en
dc.date.accepted 2024-01-17
dc.description.abstract-translated The submitted habilitation thesis deals with the evaluation of quality parameters of selected food groups during storage. Selected foods of dairy origin (pasteurized and sterilized processed cheese, white-brined cheese) and meat origin (meat cans, fish can, meal ready to eat, instant goulash soup) and also foods of saccharide origin with reduced water activity (jam, honey, hazelnut cream with cocoa) were investigated in the thesis. For some foods, 2 heat treatments (pasteurization and sterilization) were compared. Some foods were stored for short-term (2 months) and some for long-term (6 to 24 months), using different storage temperatures (-18 to 40 °C). During storage, the foods were subjected to chemical, physical, microbiological, textural, rheological and sensory analyses. In the case of durable foods that were stored for a long time, the effect of sterilization and/or temperature and storage duration on the quality of the food was monitored. This thesis presents a comprehensive description of the factors that influence the quality of food during storage, including the impact of the raw material composition (dry matter, fat and fat in dry matter content and the addition of various substances), the preservation method used (pasteurization, sterilization and osmoanabiosis) and the storage conditions (especially temperature and length). en
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin en
dc.date.submitted 2023-07-24


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
Lazárkova_Teze_habilatcni_prace_2024.pdfZablokované 647.3Kb PDF Zobrazit/otevřít
Lazarkova_Habilatacni_prace_2023.pdfZablokované 75.31Mb PDF Zobrazit/otevřít
Lazárková_Posudek_doc. Nedomová.pdfZablokované 399.1Kb PDF Zobrazit/otevřít
Lazárková_Posudek_prof. Kouřimská.pdfZablokované 277.9Kb PDF Zobrazit/otevřít
Lazárková_Posudek_prof. Samková.pdfZablokované 81.86Kb PDF Zobrazit/otevřít
Obsah.pdf 119.4Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet