Analýza proteinového profilu u vybraných mléčných výrobků

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Analýza proteinového profilu u vybraných mléčných výrobků

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Analýza proteinového profilu u vybraných mléčných výrobků
Autor: Marcoňová, Ludmila
Vedoucí: Klementová, Lucie
Abstrakt: Proteiny jsou nepostradatelnou součástí ve výživě člověka. Byla provedena analýza proteinového profilu tří šarží sýrů v průběhu jejich výroby a zrání. K analýze byly použity dvě šarže sýrů vyrobených v technologických laboratořích a jedna šarže sýrů vyrobená v domácích podmínkách. K vytvoření proteinových profilů byla použita metoda SDS-PAGE. Na základě analýzy byla potvrzena degradace proteinů, zejména kaseinů, na menší proteiny a peptidy při vzniku sýřeniny a v průběhu zrání sýru. Jednotlivé šarže se významně nelišily i přesto, že u sýrů z laboratoří šlo o polotvrdé sýry, zatímco u sýrů z domácích podmínek šlo o měkké čerstvé sýry. Největší rozdíl vykazovala šarže sýrů vyrobených v domácích podmínkách, kde byly pozorovány navíc proteiny o molekulové hmotnosti přibližně 12 kDa, které se v ostatních šaržích nevyskytovaly.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54154
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav chemie
Studijní obor: Chemie a analýza potravin


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
marcoňová_2023_dp.pdf 2.272Mb PDF Zobrazit/otevřít None
marcoňová_2023_op.pdf 290.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
marcoňová_2023_vp.pdf 281.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet