Nápoje na bázi mléka fermentované pomocí symbiotické kultury vodního kefíru

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Nápoje na bázi mléka fermentované pomocí symbiotické kultury vodního kefíru

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Nápoje na bázi mléka fermentované pomocí symbiotické kultury vodního kefíru
Autor: Minář, Patrik
Vedoucí: Salek, Richardos Nikolaos
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá výrobou nápojů na bázi mléka, které jsou fermentované pomocí symbiotické kultury vodního kefíru a obsahují jako dochucující složku šťávu z černého rybízu. Byly vyrobeny dvě sady modelových vzorků, které se od sebe liší přídavkem furcellaranu. Každá sada čítala pět vzorků, které obsahovaly různou koncentraci šťávy z černého rybízu. Vzorky byly podrobeny fyzikálně-chemické analýze (pH, TDS, refraktometrická sušina, hustota, obsah ethanolu, sedimentace, barva). Stanovení bylo provedeno v čase 0 h, 24 h, 48 h a 120 h. Ze získaných dat bylo zjištěno, že vzorky s vyšším přídavkem furcellaranu mají nižší hodnotu sedimentace, což je žádoucí. Dále bylo stanoveno, že pH, TDS, refraktometrická sušina a hustota během procesu fermentace klesají. Obsah ethanolu se během fermentace zvyšoval, nejvyšších hodnot dosáhl v čase 120 h. Barva modelových vzorků byla typická pro použité výchozí suroviny.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54042
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
minář_2023_dp.pdf 1.327Mb PDF Zobrazit/otevřít None
minář_2023_op.pdf 282.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
minář_2023_vp.pdf 833.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet