Nová nízkokalorická sladidla v potravinách a nápojích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nová nízkokalorická sladidla v potravinách a nápojích

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Kunčarová, Lucie
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:18Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:18Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54040
dc.description.abstract Tato práce se zabývá novými nízkokalorickými sladidly přírodního a umělého původu. Cílem práce bylo charakterizovat a stručně shrnout nízkokalorická sladidla používaná nebo často diskutovaná v posledních letech. Mezi nejdiskutovanějšími jsou stévie, acesulfam draselný, cyklamát a aspartam. Mezi nejnovějšími jsou neotam a advantam. V práci jsou diskutovány jejich přínosy a rizika z pohledu zdraví při jejich konzumaci. Zda jsou vhodná pro osoby trpící diabetem a zda opravdu podporují snižování hmotnosti, nebo naopak představují jistá zdravotní rizika. Uvedeny jsou možnosti praktického využití sladidel a vhodnost při nahrazování cukrů při výrobě potravin a nápojů.
dc.format 72
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject nízkokalorická sladidla cs
dc.subject sladidla cs
dc.subject stévie cs
dc.subject aspartam cs
dc.subject neotam cs
dc.subject advantam cs
dc.subject low-calorie sweeteners en
dc.subject sweeteners en
dc.subject stevia en
dc.subject aspartame en
dc.subject neotame en
dc.subject advantame en
dc.title Nová nízkokalorická sladidla v potravinách a nápojích
dc.title.alternative New Low-calorie Sweeteners in Foods and Beverages
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mrázková, Martina
dc.date.accepted 2023-06-12
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on new low-calorie sweeteners of natural and artificial origin. The aim of the study was to characterize and summarize briefly the low-calorie sweeteners commonly used or frequently discussed in recent years. Among the most debated ones are stevia, potassium acesulfame, cyclamate, and aspartame. Among the newest ones are neotame and advantame. This thesis discusses their benefits and risks from a health perspective when consumed. It examines whether they are suitable for individuals with diabetes and whether they truly support weight reduction or, conversely, pose certain health risks. The possibilities of practical utilization of sweeteners and their suitability for replacing sugars in food and beverage production are also presented.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 62838
dc.date.submitted 2023-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
kunčarová_2023_dp.pdf 1.554Mb PDF View/Open None
kunčarová_2023_op.pdf 826.7Kb PDF View/Open None
kunčarová_2023_vp.pdf 827.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account