Kvalita čokolády různého geografického původu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Šebestíková, Romana
|
|
dc.contributor.author |
Morávková, Anna
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:18Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:18Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/54038
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá souvislostmi mezi původem kakaových bobů a vlastnostmi vyrobené čokolády. Teoretické část se věnuje pěstování kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.) a jeho odrůdami v souvislosti s vlastnostmi kakaových bobů. Dále popisuje výrobu čokolády manufakturním způsobem. V praktické části se pomocí senzorického hodnocení zjišťovalo, zda mají čokolády vyrobené z kakaových bobů vypěstovaných v různých zemích odlišné vlastnosti. Na výrobu čokolády byly použity kakaové boby ze dvou různých zemí. Z každých bobů byla vyrobena 100% a 70% čokoláda. Ze získaných výsledků je patrné, že čokolády vyrobené z bobů pocházejících z odlišných zemí mají i odlišné vlastnosti. |
|
dc.format |
55 s. (57 169 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
čokoláda
|
cs |
dc.subject |
výroba čokolády
|
cs |
dc.subject |
kakaovník
|
cs |
dc.subject |
kakaové boby
|
cs |
dc.subject |
senzorické hodnocení
|
cs |
dc.subject |
chocolate
|
en |
dc.subject |
chocolate production
|
en |
dc.subject |
cacao tree
|
en |
dc.subject |
cocoa beans
|
en |
dc.subject |
sensory evaluation
|
en |
dc.title |
Kvalita čokolády různého geografického původu |
|
dc.title.alternative |
Quality of chocolate from different geographic origin |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Adámková, Anna |
|
dc.date.accepted |
2023-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor's thesis looks at the connections between the origins of cocoa beans and the properties of produced chocolate. The theoretical part is devoted to the cultivation of cacao (Theobroma cacao L.) and its varieties in relation to the characteristics of cocoa beans. It also describes the production of chocolate in a manufactory way. In practical part, a sensory assessment was used to determine whether chocolates made from cocoa beans grown in different countries had different characteristics. Cocoa beans from two different countries were used to make the chocolate. 100% and 70% chocolate were made from each bean. It appears from the results obtained that chocolates made from beans originating in different countries also have different characteristics. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
62828
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-19 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account