Kvalita čokolády různého geografického původu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Kvalita čokolády různého geografického původu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šebestíková, Romana
dc.contributor.author Morávková, Anna
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:18Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:18Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54038
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá souvislostmi mezi původem kakaových bobů a vlastnostmi vyrobené čokolády. Teoretické část se věnuje pěstování kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.) a jeho odrůdami v souvislosti s vlastnostmi kakaových bobů. Dále popisuje výrobu čokolády manufakturním způsobem. V praktické části se pomocí senzorického hodnocení zjišťovalo, zda mají čokolády vyrobené z kakaových bobů vypěstovaných v různých zemích odlišné vlastnosti. Na výrobu čokolády byly použity kakaové boby ze dvou různých zemí. Z každých bobů byla vyrobena 100% a 70% čokoláda. Ze získaných výsledků je patrné, že čokolády vyrobené z bobů pocházejících z odlišných zemí mají i odlišné vlastnosti.
dc.format 55 s. (57 169 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject čokoláda cs
dc.subject výroba čokolády cs
dc.subject kakaovník cs
dc.subject kakaové boby cs
dc.subject senzorické hodnocení cs
dc.subject chocolate en
dc.subject chocolate production en
dc.subject cacao tree en
dc.subject cocoa beans en
dc.subject sensory evaluation en
dc.title Kvalita čokolády různého geografického původu
dc.title.alternative Quality of chocolate from different geographic origin
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Adámková, Anna
dc.date.accepted 2023-06-12
dc.description.abstract-translated The bachelor's thesis looks at the connections between the origins of cocoa beans and the properties of produced chocolate. The theoretical part is devoted to the cultivation of cacao (Theobroma cacao L.) and its varieties in relation to the characteristics of cocoa beans. It also describes the production of chocolate in a manufactory way. In practical part, a sensory assessment was used to determine whether chocolates made from cocoa beans grown in different countries had different characteristics. Cocoa beans from two different countries were used to make the chocolate. 100% and 70% chocolate were made from each bean. It appears from the results obtained that chocolates made from beans originating in different countries also have different characteristics.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 62828
dc.date.submitted 2023-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
morávková_2023_dp.pdf 2.874Mb PDF View/Open None
morávková_2023_op.pdf 287.3Kb PDF View/Open None
morávková_2023_vp.pdf 841.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account